9 Doden bij botsing minibus en trein in China

Gepubliceerd op vrijdag 5 juni 2009 door Tycho

busjetrein_china_1

Bij een botsing tussen een trein en een minibusje zijn in Wuhan, provincie Hubei, negen mensen omgekomen en negen mensen gewond geraakt.

Vanmorgen om 06:18 plaatselijke tijd reed het busje stiekum door het rode licht bij een onbewaakte spoorweg overgang. Daar kwam juist de trein van Yichang naar Wuchang langs die het busje in twee delen reed.

busjetrein_china_2

Dit soort busjes noemt men in China ‘mianbaoche’, letterlijk ‘brood auto’ omdat ze de vorm hebben van een vers gebakken Chinees broodje. De busjes zijn vooral op het platteland een belangrijke vorm van lokaal transport. In Grote Steden zoals Peking en Shanghai zijn ze ondertussen verboden maar in de rest van dit gigantisch land rijden er nog miljoenen rond.

Ze zijn zeer onveilig, met je duim kan je er en deuk indrukken, en stoten meer roet uit dan een kolencentrale. Ik heb zelf ook duizenden kilometers met die krengen gemaakt tijdens mijn gereis, hemel toch bedankt dat ik nog leef. De busjes hebben meestal zo’n zeven zitplaatsen voor passagiers maar de Chinezen kunnen er makkelijk met twintig of meer man in, plus bagage.

Deze bus in Wuhan had in totaal achttien man aan boord, negen hunner waren direct dood en negen anderen zijn naar een hospitaal verscheept.

busjetrein_china_3

Volgens berichtgeving was dit busje ook nog eens niet geregistreerd, foei toch maar weinig bijzonder, in die buitengebieden is 99% van dergelijk openbaar vervoer dat niet. Iedereen weet het, niemand doet er wat aan. Een mens moet kunnen leven, ja?


Comments are closed.