Aardbevingstad Mianyang in China bouwt Paleizen van Hulpgeld

Gepubliceerd op vrijdag 20 maart 2009 door Tycho

mianyang1

Mianyang was een van de zwaarst getroffen steden door de aardbeving in de provincie Sichuan op 12 mei 2008. Heel China zamelde geld in voor de slachtoffers en de overheid trok miljarden uit voor wederopbouw. De lokale overheid in Mianyang gebruikte het geld voor de bouw van enorme paleizen en nu zijn de Chinezen boos.

mianyang2

Dit paleis in aanbouw is bedoeld voor de rechtbank. Het is gigantisch en doet denken aan het Capitool en het Casa Republicii in Roemenië. Dat het gebouw juist bedoeld is voor de rechterlijke macht, die zelfs in China enig respect geniet, maakt Het Volk nog kwader.

mianyang4

Op de website van de rechtbank is te zien hoe het gebouw zal zien bij oplevering. Millioenen Chinzen hebben uit medelijden met hun getroffen landgenoten veel spaarcenten naar Sichuan gestuurd. Die denken nu hun geld te zien verdwijnen in dergelijke bouwputten.

mianyang5

De centrale overheid is laatstelijk alert op dit soort grappen, eerder kochten een stel ambtenaren in het ook zwaar getroffen Beichuan BMW’s van hulpgeld en die zijn hard de bak in gegooid. Maar de bouw van paleizen zou toch wel eerder iemand opgevallen moeten zijn.

mianyang61

Toch zijn er ook stemmen die stellen dat dergelijke bouwprojecten wel veel mensen aan werk helpen en daarmee ook aan centen. Bovendien, zo zeggen deze rebellen, gaat zo de economie weer draaien. Als je immers slechts geld aan mensen geeft is het op een moment weer op en dan moet je weer geld geven en zo tot in den eeuwigheid. Op de achtergrond van deze plaat nog een ander paleis, da’s van het Openbaar Ministerie:

mianyang7

Lijkt hier niet zo groot, andere hoek:

mianyang8

De komende weken zal blijken of dit schandaaltje zich ontwikkeld tot een schandaal, het verhaal is net uit en ChinaBlog.nl is de EERSTE niet-Chinese site die het heeft. En dat is een goed ding want zo’n aardbeving is zielig en vervelend maar ik moet ook eten.


Comments are closed.