Appartementencomplex in Aanbouw valt om in Shanghai, China

Gepubliceerd op dinsdag 30 juni 2009 door Tycho

a_gebouw_shanghai_1

Een appartementencomplex van 13 hoog viel bijna geheel intact omver in een nieuwe buitenwijk van Shanghai. Het gebouw maakte deel uit van het 11-gebowuen tellende Riverside Lotus project in het Mihang district, nu 10 gebouwen. Alle appartementen waren nog onbewoond, slechts een arbeider uit Anhui kwam om het leven toen hij zijn gereedschap in het reeds gevallen gebouw ging zoeken.

a_gebouw_shanghai_2

489 van de 629 appartementen in het omgevallen gebouw waren al verkocht voor 1400 tot 1800 euro per vierkante meter en boze kopers eisen nu hun centen terug. Volgens experts zullen die hun aankopsoom wel wederzien maar aardiger is dat ook kopers van aanpalende panden nu van hun appartement af willen en hun geld terug. Ze denken dat hun appartement in waarde daalt doordat een van de gebouwen van het complex zomaar omvalt.

a_gebouw_shanghai_3

Dat mag heel redelijk klinken maar volgens dezelfde experts hebben die kopers geen recht op teruggave van de aankopsom als blijkt dat de oorzak van de omval alleen bij het omgevallen gebouw lag, en dus niet structureel in alle gebouwen. Een eerste onderzoek zou al hebben uitgewezen dat aan de andere gebouwen niets mankeerde. Dit onderzoek werd echter uitgevoerd in opdracht van de projectontwikkelaar.
a_gebouw_shanghai_4\

Over de oorzaak slechts speculatie. Het gevallen gebouw staat vlak bij een rivier. Sommigen denken dat het rivierwater het zand onder de fundering heeft weggeslagen. Dan zou het gebouw echter naar voren moeten zijn gevallen, de rivier in, en niet naar achter. Anderen denken aan hijpalen die niet diep genoeg de grond instaken waardoor het gebouw simpelweg door zijn eigen gewicht omkieperde.

a_gebouw_shanghai_5

Als blijkt dat er iets mis is met de palen staat de zaak van de kopers van appartementen in de andere gebouwen opeens een stuk sterker. Blijkt de rivier de boosdoener dat staat hun zaak zwakker, de projectontwikkelaar kan dan immers stellen dat het een specifiek probleem bij het gevallen gebouw was.

a_gebouw_shanghai_6

Enige verontrusten praten na, het omgevallen gebouw ligt daar iets links vanwaar de vinger wijst, bijna middenboven aan de plaat. Zo’n stinksloot een River noemen is trouwens ook kras, maar dat wisten de kopers denkelijk wel.


2 Reacties op “Appartementencomplex in Aanbouw valt om in Shanghai, China”

 1. fietsbel:

  Heipalen??

  Heeft u wel eens holle heipalen gezien?

  Wat ik zie lijkt erg veel op standaard Chinese plattelands electriciteits palen.

  proost

 2. Chris:

  Het schijnt dat ze een garage naast de flat hebben uitgegraven…

  (1) An underground garage was being dug on the south side, to a depth of 4.6 meters.
  (2) The excavated dirt was being piled up on the north side, to a height of 10 meters.
  (3) The building experienced uneven lateral pressure from south and north.
  (4) This resulted in a lateral pressure of 3,000 tonnes, which was greater than what the pilings could tolerate. Thus the building toppled over in the southerly direction.