Bezoek aan de Great Bell Temple in Beijing Deel 2

Gepubliceerd op zaterdag 19 september 2009 door Tycho

big_bell_temple_beijing_2_0

Ha daar gaan wij weer. Welkom, Beste Lezer, bij Deel 2 van mijn verslag van Mijn Bezoek aan de Great Bell Temple in Beijing. Deel 1 zie hier. Naadloos verder nu, ik liet U alleen met een plaat van het tweede Centrale Gebouw en hier ben ik een tiental meters dichterbij. Naar binnen!

big_bell_temple_beijing_2_1

De hele zaal werd ingenomen door een enorm klokkenspel dat lang geleden werd opgegraven in de provincie Shaanxi. Op het goudkleurige bord voor stond het hoe en wat maar dat ben ik allemaal vergeten. Weet nog wel dat men stelde dat dit een van de meest complete klokkenspelen was die ooit was gevonden en dat neem ik dan maar aan. Waarom ook, zou men over zoiets liegen?

big_bell_temple_beijing_2_2

Het klokkenspel kwam niet alleen van voor maar ook naar links en rechts. Hier rechts, mijn plaat van links mislukte door een probleem met de verlichting. Klokkenspelers speeldenvroeger de meest geweldige muziek op zo’n spel voor de keizers maar ook voor rijke kooplieden en in concertzalen waar het gewone volk mocht komen. De klokkenspelen werden bedient door meerdere spelers onder leiding van een dirigent die zo bekend konden wezen als Haider nu.

big_bell_temple_beijing_2_3

Overzicht van de situatie want Beste Lezer, U mag er nooit zo dicht boven op zitten dat het verdwijnt. Hier was ik aan de achter, of voorkant, van het tweede Centrale Gebouw onderweg naar het derde.

big_bell_temple_beijing_2_5

Gelukkig zeg, ik waande verdwaald, een kaart. Boven een brandblusslang, daar kom ik later in de serie Brandblussers van de Great Bell Temple op terug. Op de kaart mooi de vier Centrale Gebouwen en enige gebouwen buiten de muren. Die zijn niet toegankelijk voor het algemeen publiek want daar wonen, echt nog, monikken die de hele dag op een enkele Snickers reep kunnen leven en als de touristen weg zijn hun versjes zeggen tegen zo’n bel.

big_bell_temple_beijing_2_6

Hopelijk nu, gaat het U niet te snel. Dit is het derde Centrale Gebouw weer omgeven door zoveel groen en een voor Beijing zo uitzonderlijke blauwe lucht. Binnen was er iets te beleven en hop daar was ik daar!

big_bell_temple_beijing_2_7

Wip een bel, wat ook anders? In totaal hangen er 823 bellen in die tempel, iedere bel op de plaat, dat zou nog eens een verhaal wezen zeg. Deze unieke bel was de eerste bel die in de tempel kwam nadat de keizer via zijn steen opdracht had gegeven tot de bouw. Bezoeker mocht de bel niet aanraken maar over platen zonder flits doet niemand moeilijk. Aardig in Chinese tempels van tegenwoordig zijn de trilliard camera’s die iedere stap van bezoeker filmen, bezoeker waant zo zichzelf  een relikwie, en ik was, want de enige bezoeker. In het controlehuis: “Wang, wakker worden! Een bezoeker!” “Wat? Pang!, meen je dat?” “Ja Wang, kijk op monitor zeven, daar is Hij!”

big_bell_temple_beijing_2_7b

Men doelde hier te laten zien hoe men vroeger bellen maakte. Een hele berg indianen werken met verschillende potten om het ijzer voor de bellen te smelten, zie ook de pot in plaat acht van Deel 1, en gezien het aantal potten werkt men kennelijk aan een Superbel. Indeed, men deed, beneden meer over deze.

big_bell_temple_beijing_2_7c

Had men eenmaal het ijzer gesmolten dan ging het in een voorvormde vorm diep onder de grond zodat de bel kon rijpen. Men noemt zo’n vorm een vorm en de gravers waren de eigenlijke kunstenaars want zij bepaalden natuurlijk de vorm van de bel. Soms onbedoeld denkelijk, waren aan die vroege bellen onverwachte uitstulpingen te zien. Tegenwoordig, met CAD en zo, komt dat niet meer voor. De romantiek zeg!, waar is zij gebleven?

big_bell_temple_beijing_2_8

Die brandblussers dachten zich zeker te verstoppen maar mijn alziend oog ziet ze allemaal. Ik kom daar later op terug. De ventilator is van Midea en daar denkt men nog steeds dat het 2008 is, was ik dan niet duidelijk in een vorig verhaal?

big_bell_temple_beijing_2_9

Verder was daar niets te beleven maar aan de andere kant van het gebouw, onderweg naar het vierde Centrale Gebouw, plots deze prachtige boedha. De hele tempel leek weinig religieus, de bellen ook hadden nix met god van doen en geen monnik te bespeuren. Het was de enige, zo was ik, lotsverbondenheid.

big_bell_temple_beijing_2_91

Electriciteit, wat toch een groot goed. Meestal in Chinese tempels staan dit soort kastjes gewon open zodat Bezoeker nog een een grapje kan uithalen. Hier niet, men is kennelijk ergens bang voor, denk ook al die brandblusmiddelen, en de kastjes waren keihard op slot.

big_bell_temple_beijing_2_92

Eindelijk het vierde Centrale Gebouw met het Stuk van het Verzet van deze tenpel: de Superbel.

big_bell_temple_beijing_2_93

De bel is 6.94 meter hoog, weegt 46.5 ton en stamt uit 1403. Volgens de verhalen was het geluid tot 15 kilometer te horen.

big_bell_temple_beijing_2_94

De Superbel is versierd met 227.ooo karakters die een enkele man, want het handschrift is hetzelfde, in zeventien jaren in de bel beitelde.

big_bell_temple_beijing_2_95

De karakters van dichterbij en dichterbij kwam ik niet. Men had namenlijk een hek geplaatst waardoor details lastig platen waren. Toch nu!, is eerbied op zijn plaats. Deze bel is een wonder en ik was gelukkig genoeg, die dag als enige, om haar te zien. Normaliter ros ik in een minuutje en een paar plaatjes langs zo’n dingetje maar dit keer nee. Ik liep tot tien keer rond dit monster en vond haar stted en steeds weer mooier.

big_bell_temple_beijing_2_96

Meer te beleven nast de bel, een niet al te goed gelukte Boedha met een bord ‘Don’t touch’ mar zonder hek of overzicht dus ik deed wat ik wilde en raakte. Er gebeurde, niets.

big_bell_temple_beijing_2_97

Binnen ook een verlaten souvenierwinkel. Toch wel leuke dingen, ik had wel iets willen kopen was er een verkoper geweest. Men had kennelijk de strijd maar opgegeven en de post was onbemand.

big_bell_temple_beijing_2_98

Even verder vond ik nog een onbemande souvenierwinkel, het ding bewoog net toen ik de foto nam, met kleine belletjes aan plastic geraamten vastgemaakt.

big_bell_temple_beijing_2_99

Nog een blik op de bel vanuit een andere hoek, de westelijke dit is. Bent U, Beste Lezer, eens in de buurt ga dan toch eens kijken zeg. De plaats heeft iets magisch, zo mysterieus. Ga vooral laat, zo rond het uur 15:00, een uur is genoeg en om 16:00 gaat de tent dicht, U bent gegarandeerd alleen.

Einde dit bezoek, binnenkort een nieuw.


Comments are closed.