Bezoek aan de Speeltuin van het China Aviation Museum

Gepubliceerd op vrijdag 19 februari 2010 door Tycho

speeltuin_china_1

In het diepste van de winter, minus 19 in Beijing en veel kouder daar buiten, was ik daar buiten bij het China Aviation Museum. Een mooi neutrale naam maar eigenlijk is het een militair aviation museum op de gronden van een oud militair vliegveld.

Het China Aviation Museum, niet te warren met het Beijing Aviation Museum, is het grootste in zijn soort in Azië en een van de grootste ter wereld. Een aanrader voor elke vliegtuigfanaat. Over de honderden vliegtuigen later nog eens meer, nu eerst de speeltuin van het museum.

speeltuin_china_1a

De speeltuin bestaat uit slechts een draaimolen die niet meer werkt en het hele jaar door verlaten is. Toch zwermen in de zomer nog immer vervelende kinderen rond de molen waardoor ik haar eerder nooit goed op de plaat kon krijgen. In de diepwinter geen kind te bekennen!

speeltuin_china_2

De molen heeft 12 toestellen in de vorm van vliegtuigen, het is immers het aviaton museum dus daar moeten geen brandweerwagens hangen. De vliegtuigen zijn uitgevoerd in flets geel, groen en oranje met korte witte vleugels en dragen een dakje vermoedelijk tegen de zomerzon.

speeltuin_china_3

Het logo is een raadsel, het lijkt niet op de logi van bekende vliegtuigfabrikanten, vermoedelijk is het gewoon van de speeltuinmachinefabrikant zelf.  Aan de betonnen vloer is duidelijk te zien dat het hier om een permanente opstelling gaat en niet zoals bij dorpskermissen om een tijdelijke, daar gebruikt men doorgaans houten vloeren.

speeltuin_china_4

Rechts op de achtergrond een van de vele vliegtuigen. Men heeft jachtvliegtuigen, bommenwerpers, een watervliegtuig, radarvliegtuigen en de vliegtuigen van Zhou Enlai en Mao Zedong. De blauw-witte machine op de achtergrond is de kist van Zhou.

speeltuin_china_5

De vliegtuigen zijn voorzien van een enkele gordel, het was dus niet te bedoeling samen te genieten van een vlucht. Het stuur draait niet eens voor de leuk en is dus niets meer dan een vasthoustang. Gezien de vele vergelijkbare machines die ik eerder zag  lijken de rode en groene knoppen voor geluidenmakerij, toeters of vlieglawaai.

speeltuin_china_5a

Het museum ligt vlak buiten de zesde ring richting de noordelijke bergen. Op de hoogste top van rechts is voor het geoefend oog nog net een oude radarinstallatie te zien.

speeltuin_china_6

De kranten op de middentunnel verraden de aanwezigheid van enige schade, misschien ging daar ooit eens een boos kind met zijn stampvoet door het plastiek.

speeltuin_china_7

De vorlijk gekleurde toren is gebouwd naar een sirene maar de drie toeters zijn hier alleen voor sier.

speeltuin_china_7a

Een pneumatisch hef en laat systeem. Door het gortdroge klimaat in Beijing is roest zelden de oorzaak van het falen van machines. Een paar toegewijde draaimolenfanaten zouden deze schoonheid in geen tijd weer aan de praat hebben. Ik meld mij aan. Wie nog?

speeltuin_china_8

De verkeerstoren van waaruit het hoofd-draaimolen de bewegingen van zijn vliegtuigen in de smiezen hield. Eigenaardig genoeg staat de toren net buiten het hek wijl deze toch eigenlijk echt bij het vliegveld hoort. Hoofd-draaimolen klom met een stalen trapje naar zijn vertrek met overzicht.

speeltuin_china_9

De machinekamer van de draaimolen op de begane grond van de verkeerstoren. Ook hier geen problemen met roest, wel stof, veel stof. Het kettingwerk leek in orde maar de rubberbanden, ik heb even gevoeld, zijn toe aan vernieuwing.

speeltuin_china_91

Comments are closed.