Bezoek aan de Speeltuin van het Ditan Park in Peking: de Draaimolen

Gepubliceerd op zondag 11 oktober 2009 door Tycho

ditan_draaimolen_2

De speeltuin van het Ditan Park in Beijing kende nog meer verborgen schoonheid, na de botsauto’s vond ik deze prachtige te zien al jaren niet meer gebruikte waterdraaimolen. Een uniek ontwerp, meestal draaien molens boven vaste grond. De voertuigen kwamen verder bij het draaien niet met het water in aanraking, de toegevoegde waarde van het nat is dan ook twijfelachtig. Op de eerste plaat een visboot met golven aan de onderkant van zijn buik geschilderd, kennelijk leefde het dier boven het water en dat kwam ontwerper natuurlijk goed uit, anders had hij een onderwaterdraaimolen moeten bedenken met alle complicaties van dien.

ditan_draaimolen_5

Het vliegtuig, de molen telde trouwens van ieder toestel twee exemplaren, was als enig voertuig voorzien van vasthoubeugels en veiligheidsriemen. Het vliegtuig draait zeker harder dan de rest. De rode neus is een apart onderdeel van de fuselage en dat is leuk bedacht, meestal neemt men die moeite niet en schildert gewoon wat roods voorop.

ditan_draaimolen_6

Een kanoneerboot van bijna het type dat ik ken uit eerdere avonturen in Pekings Parken. De steen onder het kanon moet voorkomen dat het zaakje gaat hangen want dat is niet in stemming met het Chinese zelfbeeld: een Fier Volk dat van Wanten weet.

ditan_draaimolen_7

Meer oorlogstuig met deze schitterende tank die zo te zien al eens is overgespoten. Het kanon kan slechts richten en maakt verder geel geluiden, ook zijn er bij vuren geen lichteffecten te zien. Alles dus bij deze, komt neer op de fantasie van de bezoeker.

ditan_draaimolen_9

Een stuk vrediger deze kip die op hetzelfde onderstel als de vis van plaat 1 lijkt te staan. De kleuren van de kip zijn goed behouden gebleven, ik zag geen tekenen van overspuiting, en zelfs de snavel is zo rood als dit kippetje uit zijn eitje kwam.

ditan_draaimolen_91

Doch, dit speeltoestel was niet slechts een draaimolen, er zat nog een kunstje in verstopt. Bezoekers konden vanuit hun voertuigen ballen werpen naar een basketbalnet dat aan de centrale spil van de molen was opgehangen. Daarvan ook de ballen die in diverse van de bovenstaande platen zichtbaar zijn. Het lijkt mij niet gemakkelijk een bal door het basket te gooien, de molen draait natuurlijk en het netje is niets te groot. En dan zijn ook nog eens onbenullige kleine kinderen die dit allemaal moesten proberen! De centrale spil moet een ruimteraket voorstellen, een drie traps.

ditan_draaimolen_92

Verval. Niemand nam meer de moeite om de ballen uit het water te halen, vermoedelijk liggen ze daar al jaren en nog jaren. Ze zijn gemaakt van plastiek en kunnen daardoor nog wel een zestig jaren mee.

Comments are closed.