Bezoek aan het Beijing Ancient Coins Museum

Gepubliceerd op zaterdag 20 juni 2009 door Tycho

coin_museum_beijing_1

Welkom Beste Lezer bij weer een Nieuw Bezoek aan iets in Peking. Dit keer trapte ik op mijn nieuwe fiets, die zich nog bewijzen moet, naar het Beijing Acient Coins Museum. Het is gehuist in het tempelcomplex binnen de Deshengmen Wachttoren nabij Deshengmen Qiao . Nu kan U het in ieder gavel makkelijk vinden! Tweede ring, beetje rijden tot Dehsengmen, geen kunst aan la. Het museum beoogt een overzicht te geven van hoe toch antieke munten uit het Oude China zagen. Vlug naar binnen!

coin_museum_beijing_2

Binnen ik ben, geplaat naar de deur die U op de vorige plaat kon zien. Die dag was ik de enige bezoeker en voor mij liep er wel honderd man personeel rond. Zo ben ik niet vaak ontvangen en het deed me dan ook goed. Allerlei mannetjes probeerden mij zenuwachtig in een directie te trekken maar ho toch eens even! Ik kies mijn eigen directie, stel apen bij mekaar vort naar je rots en wel nu meteen, ga daar maar om pinda’s bedelen zeg.

coin_museum_beijing_3

De beltoren, Peking stikt van die dingen, vertelde vroeger de buurt hoe laat het was. In die goede ouden tijd zonder snelwegen stonden de duizenden krotjes rond de wachttoren en zo was die een centrum van activiteit. Niet meer. Nu loopt vlak langs de tweede ring met honderd miljoen bewezen automobiele bewegingen per dag. Dat is de tijd, er is niets aan te doen. Feitelijk huist het Ancient coins Museum in wat vroeger een tempel was die dus in het complex van de Deshengmen Wachttoren staat, de tempel heette ooit Zhenwu-tempel en werd gebouwd in 1368. Onder de communisten was het een school en later in de Betere Tijden kwam daar het museum in.

Het museum is weinig groot en kent een westelijke en een oostelijke hal, de centrale hal huist een winkel waar de hobbyist oude munten kopen kan. Ik ging eerst naar de oostelijke hal.

coin_museum_beijing_4

Binnen was het absoluut verboden om te platen want antieke munten zijn zwaar staatsgeheim! Gelukkig was er geen ziel te bekennen dus ik ging Mijn Gang. Wat toch ook zeg met dat gezeik iedere keer? Laat mij mijn ding en ik laat jullie ja, en dan komt echt alles goed. Op de plaat een overzicht hoe het in de oostelijke hal zag, overzicht Beste Lezer is mijn Levensrecht, raak ik het kwijt dan verdwijn ik in het niets.

coin_museum_beijing_5

The Doors zingen over hun zoektocht naar scheepsmaten, ze kregen hun boor maar niet bemand en het visseizoen begon bijna, denkelijk een benauwend gevoel, je ziet de zee je weet wat daar zwemt maar je kan er net niet bij. Op de plaat enige oude munten geslagen onder enige oude keizers, ik moet eens een notitiebroek naar zo’n museum nemen dan kan ik U nog eens wat meer feitelijkheden vertellen. Eigenlijk toch ben ik al blij toe als ik het haal naar zo’n plek en kan verder niet veel van mij vragen, voor details gaat U zelf maar, is bij Deshengmen.

coin_museum_beijing_6

Nog een overzicht, ik voelde mij daar zo verdwaald en had ruimte nodig die er gelukkig wel was. Dat raampje rechts, daarachter zat een opletster die niet oplette toen ik rustig de platen plaatte. Eerder zag ik haar helemaal niet, ze zat muisstil als een standbeeld in een klein hoke, de brandblusser stond vreemd genoeg buiten Haar Plek. Ze had ook een klein winkeltje en toen ik haar wakker kreeg kocht ik voor 35 yuan een boekje over Ancient Coins met daarin veel coins en een indicatie van hun waarde. Duurste doet op de vrije markt 15.000 euro, Tang dynastie, dan snapt U ‘m wel.

coin_museum_beijing_7

De centrale hal van de vroegere Zhenwu-tempel en nu die winkel. Een mannetje met een goedkope strohoed duwde mij daar binnen dus ik ging. Wie weerstaat een mannetje met een goedkope strohoed? Bovendien stonk hij en ik wilde dus uit zijn sfeer. Ha! Valentins Weiβbier het is eer zo’n dag, het eerste blik ging net open zodat ik U nog veel meer kan vertellen over rare zaken.

De winkel zelf viel wat tegen, kijk zie ik verzamel vooral auto’s en gekke dingen, niet zozeer muntjes met de aarde van de opgraving er nog aan want die doen mij net niet genoeg om een stijve pik te krijgen. Moch U nu wel een stijve pik of natte kut hebben van zo’n muntje dan raad ik U de winkel aan, men had duizenden antieke muntjes is diverse sorteringen te koop. Goedkoopste muntje deed een zeer schappelijke 5 yuan, de duurste 7300, voor elke verzamelaar wat wils. In de winkel moch ik wel platen maar dan toch sodemieter op zeg. Naar de westelijke hal!

coin_museum_beijing_8

Daar meteen een nabouw van echte muntenmakers uit de oudheid kunstzinnig uitgevoerd in ijzerdraad, het leken de neuk wel spoken zo! Ze hadden wel een fan gericht op hun lijven om de ergste hitte te bestrijden, die geluxvogels ik zweette mij kapot in die plaats, de oven gaf me toch een warmte vrij.

coin_museum_beijing_9

De oostelijke hal was van de oude bankbiljetten wat de naam van het museum niet helemaal correct weer maakt maar toch mooi want het houdt dat er altijd meer te zien is dan woorden zeggen. Gelukkig was er ook een brandblusser met een druppel van de laatste keer dat de plaats geverfd werd, denkelijk zo te zien zo’n zeven jaar geleden, die bankbiljetten vinden hun rust in veiligheid.

coin_museum_beijing_91

Ook nog wat muntjes daar, linksonder ziet U het symbool voor de audiotoer. Waren er mensen geweest dan hadden ze onder andere hier naar enige uitleg kunnen luisteren. Niemand van dat honderd personeel bood mij de geluidsreis terwijl bordjes ook spraken van een Engelse versie van. Allemaal gelieg en bedrieg natuurlijk, dat bandje spoelde denkelijk allen maar “Ga nu naar de winkel ba ga nu naar de winkel ba!” Kennelijk zag ik niet als iemand die kocht, ha, ze moesten ens weten die moncholen, ik ben de rijxte man ter wereld!

coin_museum_beijing_92

Helemaal links een roodroze vliegenmepper, hou die vliegen van ons munten! Midden een zitje waar geens mens kon zitten daar de stoelen met plastictouw vastzaten aan mekaar en een de tafel. Wat wilde men hiermee laten zien? HAAT natuurlijk, wie dat in zijn huis zet houdt niet van mensen en die mensen houden niet van Wie.

coin_museum_beijing_94

Bijna het einde weer en er was nog een mooi machien, ik hou van mooie machienen, mijn hoofd zit er vol mee en ik teken ze soms. Het machien kon munten maken met een text naar keuze voor slecht vijf yuan, het stond er zelfs in Engels op. De procedure hoe ooit was ingewikkeld, eerst diende bezoeker bij iemand voor vijf yuan een munt te kopen en de text aan die iemand te geven waarna die iemand een en ander verder zou regelen. De iemand had op de rode stoel moeten zitten maar was elders, haar roze theethermoskan staat nog links van het machien maar uit een check bleek het water koud. De post, was onbemand.

Dat Beste Lezer, was het einde van mijn Bezoek aan het museum. Doch ik verliet hett niet oh nee! De Deshengmen Wachttoren zelf was namenlijk ook bezoekbaar en daar had men een heuse tentoonstelling over Defendie in Vroeger Tijden ingericht. Daar kom ik later op terug en voor de gretige lezer vast een kleine voorproef:

coin_museum_beijing_95


Comments are closed.