Bezoek aan het Beijing Aviation Museum in China

Gepubliceerd op vrijdag 22 mei 2009 door Tycho

beijing_aviation_museum_1

Vandaag, een bloedhete vrijdag, was het weer tijd voor Een Bezoek aan Iets. Nu de zomer is losgebarsten ging ik vrolijk met mijn kater in mijn bek op de fiets. Lekker gezond en fatsoenlijk. Ik ben fatsoenlijk, het staat op mijn hoofd. De bestemming was het Beijing Aviation Museum, een end heen aan de vierde ringweg. Ik verwachtte daar DIT te vinden maar vond dat niet want het museum bleek gesloten tot 2010.

Dat was me toch een tegenvaller, ik had mij reeds voorgerukt op al die fijne vliegtuigjes. Na bijna 40 minuten fietsen, een wereldrecord voor zover ik weet, vond ik de poort op de plaat met een viezig a4’tje waar het slechte nieuws op geschreven stond.

Aars aars, de dag begon niet goed. Ik dacht eens rond het museum te rijden in de hoop nog een glimp te vangen van de vliegtuigen. Daar dit:

beijing_aviation_museum_2

Een Verlaten Vlakte! Nu hou ik normaliebier zeer van verlaten plaatsen, ik voel mij daar wonderwel en helemaal alleen thuis. Doch nu niet, de verlaten vlakte was streng omhekt dus ik kon daar niet eens aan’t zwerven slaan en mijmeren over een Mooier Leven. Bovendien hou ik van vliegtuigen, zo had het moeten zijn:

beijing_aviation_museum_5

Plaat gejat van verhaal bij die link boven. Wat een leven toch en dynamiek, tel daar zeker twintig zielen rond die aeroplanes, zie daar een Mustang P4 en een Zero. Waar zijn al die kisten gebleven? Waar zijn zij heen vervoerd? Niets nu wees nog op hun bestaan, al was over de leegte, een traan ja, die kisten zijn elders en ik weet niet waar. Ergens anders mooi te zijn met hun staarten in de zon, denkelijk in een donkere loods onder het stof smerig en vergeten.

beijing_aviation_museum_3

De zuidkant van het terrein, noord kan’t ook wezen hoor, god gaf mij geen kompas, zo raak ik immer de weg kwijt maar gek genoeg vandaag geen enkele keer. Valentins Weiβbier, de Prenium variant, Hefeweiss, aanradertje en de Gouden Tip van vandaag. Veel van die rommel drinken dan gaat U net zo leuk zinnetjes schrijven als ik. Wie Wil Dat nou Niet? Valentins Weiβbier.

beijing_aviation_museum_4

De westkant, of oost. Het oosten is rood en hier niet dus denkelijk toch het westen. Enige lege gebouwen aan de overkant en verder stilte. Ik stond daar achter mijn hek en geloofde in tijden van komen en gaan. Zo is het nu eenmaal, ik kwam en zag niets. Belde toen mijn vriendin om te razen en mijn teleurstelling te blijken. “This is China”, was alles wat ze zei. Inderdaad de neuk, zo is het net. Het vieze a4’tje dateerde oktober 2008 en sprak dat het museum over twee jaar weer open zou wezen dus in oktober 2010 ga ik weer eens kijken. Tegen die tijd Beste Lezer, koppel ik terug.

Mijn Dag echter was niet voorbij, oh nee dat nooit, ik had nog meer noten op Mijn Zang.

Adres, voor als U in 2010 in de buurt bent: 北京航空馆, 海淀区学院路37号北京航空航天大学院内. Tel.: 00 86 (0)10 82317512, 82317513


Comments are closed.