Bezoek aan het China National Post and Postage Stamp Museum: de Machines

Gepubliceerd op zaterdag 20 juni 2009 door Tycho

china_post_museum_machines_1

Welkom Beste Lezer bij Deel 3 van het verslag van Mijn Bezoek aan het China National Post and Postage Stamp Museum. In Deel 1 zag U de zegeltjes, in Deel 2 de geschiedenis en in dit Deel 3 slechts aandacht voor een sub-tentoonstelling met allerlei fraaie Chinese postmachines. Op de eerste plaat een postwegschaal en een postmicroscoop.

china_post_museum_machines_2

Dit nu, is vooruitgang. Een nieuwe postweegschaal in alle glorie, deze gebruikt men nog steeds, ik weet, want ik stuur regelmatig pakketjes naar het arme moederland.

china_post_museum_machines_3

Een Legend postcomputer met een scherm met nog een echte beeldbuis. Snel zullen onze kinderen niet meer weten wat een beeldbuis was. Legend werd Lenovo en kocht IBM-computer, IBM is nu nog slechts een consultancy-firm en da’s hard werken hoor, tot vier in de nacht al het moet! Die Chinese produktieslaafjes mogen tenminste om negen uur naar huis.

china_post_museum_machines_4

Een CDD-machine om gevoelige zegels te scnannen. Leuk, zo en zag ik nooit eerder in het echt, had natuurlijk wel gehoord van hun bestaan uit van die sterke verhalen aan de bar maar hier was zij dan naakt en ook niet meer.

china_post_museum_machines_5

Deze prachtige Nummer 8 Postzegelmachine deed vroeger het Ding van de Overbodige Mens. De briefstuurder kon aangeven dat hij een zegel wenste, geld door de gleuf en daar kwan de zegel achter het luikje linksonder. Mooi machien met een mooie kleur la, die tijd trouwens, zo rond 1960, waren alle postzegels in China 0,2 Mao waard.

china_post_museum_machines_6

Dit is een Barcode Printer, een machien dat barcodes voor poststukken schrijven kan. Wie dach toch dat er zoveel achter een postkantoortje zat? Ik werkte nog eens in een postkamer van de UvA in Amsterdan en daar had men ook zoveel rare machienes die allerlei dingen konden maar de mooiste was wel de Maartje, een meisje dat Echt Alles Kon.

china_post_museum_machines_7

Dit een ander model barcode Printer uit een iets nieuwere tijd. Met Maartje echter was vernieuwing niet nodig, zij likte die codes zo met de tong en de hand er op, sneller dan iedere machine kon en dan had ze ook nog een baal sjek in d’r bek. Die postkamer van de UvA touwens, stelde vooral randdebielen te werk voor een nette subsidie van de gemeente Amaterdam onder een een of ander programma om die gekken maar aan het werk te helpen. Enekele medewerkers waren student-uitzendkrachten, waaronder ik, ik geen randdebiel oh nee.

china_post_museum_machines_8

Dit een printmachine die de juitse nummertjes voor iets of anders op een envelop printte. De envelop ging door het voorgedeelte en de input van de bediener kwam van achter.

china_post_museum_machines_9

YDX-90II Post Registratie Systeem (PRS), de meeste tentoongestelde objecten hadden slechts en simpele omschrijving maar hier kreeg ik de volle naam. Het apparaat, mits aangesloten, weet waar welke envelop naartoe moet. Maartje en ik wisten dat van nature en hadden zo’n ding niet nodig maar toen wij gingen brak daar de pleuris uit, en jaja tegenwoordig gaat de post via Sloterdijk.

china_post_museum_machines_91

Met dit kneiterrode Automatic Letter Stamping System, voor van die vage verlopen zegels op Uw brief, stopt dit verhaal in deze nacht want ik ben veel te dronken om verder te schrijven over apparaten en zo. De taal lijkt dan wel in orde maar da’s na zes keer checken hoor, het verhaaltje is voor nu even helemaal klaar, er waren nog een tien apparaten die ik de komende week bijvoeg, wacht maar even ik heb ook mijn dingen la.

china_post_museum_machines_92

Zozo, dat is allemaal done en gedaan, tijd voor de rest van de Machines en zonder verder gelul meteen door met deze schitterende Oki 5530SC printer, zo’n lekkere bubblejet uit de jaren ’80 toen men nog met plastic schijfjes werkte en Dos-applicaties gemeengoed waren.

china_post_museum_machines_93

Een mooie stempelprintmachine voor van die vagige grijszwarte geprinte kostplaatjes op de envelop. Het machien weegt en print naar hand van ingestelde parameters het juiste bedrag, het stempel kan in zes verschillende vormen: korte rechthoek, lange rechthoek, vierkant, korte rechthoek met licht gekromde boven en onderlijn, rond en klein vierkant.

china_post_museum_machines_94

Een klassieker! Deze volautomatische stempelprintmachine is in millioenen postkamers over de hele wereld te vinden. Het apparaat doet in princiepe hetzelfde als het vorige maar kan stapels enveloppen achter mekaar aan waar de vorige alleen per stuk kan stempelen. Een klein postkantoor in een klein dorp kan wel met zo’n machiene maar zodra het kantoor aan het groeien slaat moet er een grote meid op de brieven passen. Dit is er zo een, ze bestaan in vele soorten maar standaard printer ze een stempel per seconde op een envelop. Er zijn ook hyperstempelprintmachienes die tot 10 stempels per seconde aan kunnen, als je daar als mensenkind langer dan vijf minuten naar kijkt duizelt het in de bovenkamer.

china_post_museum_machines_95

Een postage meter voor het midden en kleinbedrijf. De verzender legt zijn brief onder de meter en die vertelt vervolgens hoeveel zegel er op moeten. Het merk hier is een copota en dat is eigenaardig want de meeste van dit soort apparaten werkt met een Capote-filter, met een ‘a’ en niet met een ‘o’. De Chinese fabrikant had kennelijk weer eens niet opgelet bij het reverse engineeren.

china_post_museum_machines_97

Een Legend computer met 15 inch beeldscherm en een server connectie kast. Legend heet tegenwoordig Lenovo, het is de grootste Chinese computerfabrikant en kocht een paar her de pc-divisie van International Business Machines, ook bekend als Grote Blauwe, uit Amerika. Kenovo sponsort ook het Williams Formule 1 team.

china_post_museum_machines_98

Dit is een zwart-wit bubblejet envelop printer voor het automatisch schrijven van adressen. Geen merknaam te bekkennen maar gezien de kleurstelling denkelijk weer een Oki. Hiermee Beste Lezer ben ik aan het einde van dit verhaal en ook aan het einde van mijn Verslag van Mijn Bezoek aan het China National Post and Postage Stamp Museum. Binnenkort weer een nieuw bezoek een iets.


Comments are closed.