Bezoek aan het China Telecommunications Museum in Peking

Gepubliceerd op vrijdag 22 mei 2009 door Tycho

china_telecom_museum_0

Na mijn Mislukte Expedietie naar het Beijing Aviation Museum was het tijd voor wraak. Dat soort grappen maken mij toch boos. Niks zen gehomo, kwaad was ik gewoon. Al die neukende website’tjes die vol vreugde vertelden over die plek en dan gewoon voor een gesloten deur. Schande is Het, Apen! Ik had die dag echter een plan gemaakt, doe’k normaal nooit, het was indeed een vreemde dag.

Deel twee van het plan was een bezoek aan het China Telecommunications Museum, op een steenworp van de vliegtuigen die gevlogen waren. Op de eerste plaat een groot model mobiel met een mooie plant, ook zichtbaar het buro van de zaalwaker die er niet was waardoor ik rustig kon platen want eigenlijk was dat verboden.

china_telecom_museum_1

Het gebouw van buiten, deed ook dienst als kantoor voor China Telecom en ik had er een mobiel abbonnement kunnen afsluiten als ik er al geen had. Die platen ja, da’s een vreemde. Heel veel Chinese musea verbieden dat, geen idee waarom, alleen oude rommel binnen en als ik ergens iets over schrijf komen er misschien twee bezoekers meer.

Nix hoor, ik rende de eerste zaal en en klikte los, meteen zo’n vies baasje aan mijn bek die duidelijk maakte dat dat dus helemaal niet mocht! Dat moet je dus niet tegen Mij zeggen, schavuit, dan maak ik stiekum alleen maar meer platen, lekker. Ik was die dag de enige bezoeker en behalve beneden was er geen zaalwacht te bekkennen dus ging ik Mijn Gang. Hier gaan Wij:

Eerste vloer:

china_telecom_museum_2

Het museum beoogt een overzicht te geven van de geschiedenis van telecommunicatie in China, het is opgericht in 2001 en beslaat drie verdiepingen met in totaal 7000 vierkante meter tentoonstellingsruimte. Geen kleine beer dus, toch was ik er door mijn zenuwen in een uur door heen.

Ik hoorde steeds stappen van mensen die achter mij aanrenden omdat ik stiekum aan het platen was maar iedere keer da’k om die hoek keek was er geen mens, ik ben geen slecht mens dus denkelijk kwam dat zo. Op de plaat een ingewikkeld apparaat dat vroeger werd gebruikt voor doorgave van gesprekken. Twee zwarte telefoons voor normale gevallen en een rode voor de nood.

china_telecom_museum_3

Een nog oudere met dezelfde functie, vreemd genoeg leken de telefoons uit dezelfde tijd. Vroeg nog eens net aan mijn vriendin hoe dat nu zit met dat rare verbod op het platen in een museum. Ze dacht dat het kwam omdat alles in China in princiepe geheim is en dus een museum ook. De mensen die werken in zo’n plek denken helemaal niet na bij zo’n verbod, dat zien zij als normaal.

Ze zou best eens gelijk kunnen hebben, ik ben dit vaker tegen gekomen en ik vraag altijd even waarom niet. Dan komt er nooit een antwoord, schouders gaan omhoog en dat is dat. Zo ook vandaag. Ik vroeg die kleine stinkerd waarom toch niet, hij vertelde me dat het de regels van het museum waren. Ja de neuk, dat had ik al begrepen zeg.

china_telecom_museum_4

Deze arme man achter glas beeldt een man met een zeer ouderwets communicatie apparaat. hij draagt evenzo oude klederdracht, zie ook zijn homofiele schoentje en zwarte petje met een staartje op de top.

china_telecom_museum_5

Weer met mooie planten voor de deur: een replica van een Telegram station of Beijing. Ik ging binnen en gaf opdracht: “Beste J. <stop> kom als de sodemieter terug naar Peking <stop> het weer is hier best <stop> de beurs in Shenzhen staat hemelhoog <stop> mijn plant mist jouw water <stop> groet ook van de buurman <stop> Tycho <einde bericht>”.

china_telecom_museum_6

D’oorlog, Beste Lezer, is nooit ver weg. Dit is een schilderij van de vechterijen tegen de Japanese argressor en hoe toen toch de Chinezen met mekaar telecommuniceerden om die lui terug op hun eiland te schoppen. Kijk ze daar op hun berg in de berekou met niets dan een klein koffertje met geheimzinnige draaischijven, en dan toch winnen!

china_telecom_museum_7

Toen kreeg ik zin in bier.

china_telecom_museum_8

Toen nog meer. Dit is een tas waarin tijdens de oorlog tegen de Japanese argressor een communicatie apparaat verborgen zat, zoals op een schilderij twee platen her. BG 102A is het type tas, sommigen U lezers weten vast waar dat op duidt.

china_telecom_museum_9

Op bekender terrein, gewoon eerlijk een stel telefoons zoals ik dat verwachtte in een museum van naam. Hier kreeg ik weer last, er was toen namenlijk nog iemand anders in de zaal. Het was een smerige vent met en goedkope polo en een veel te dikke riem.

Hij zag niet als iemand die eens kwam kijken wat er toch in dat museum te zien was dus ik dacht hem een geheime zaalwacht die kwam kijken of ik niet stiekum wat platen aan het platen was. En dan als ik deed mij arresteren en afvoeren naar zo’n smerig buro waar je na tien uur lullen met achterlaten van al je centen eindelijk weer buiten staat. Heb ik meegemaakt hoor, ik alles.

china_telecom_museum_91

Hier een zooi mobiele telefoons on display. Iedere weg, die aap rent achter me aan van zaal tot zaal, dacht op een moment da’k ‘m kwijt was dus schoot weer aan het platen, staat ‘ ie naast me godverdeneuk, was me beslopen.

Ik schrok me de kanker, kijk ‘m aan en hij lachen met z’n breedste kikkerbek, ik lachen met mijn breedste kikkerbek en toen ja toen was er begrip. Wat hij ook was hij liet me zijn en verwijderde zijn hoofd naar elders en ik zag ‘m nooit weer. Misschien gewoon zo’n boertje dat nieuwsgierig was naar zo’n gekke buitenlander Die Ook Niet Precies Wist Wat Hij Daar Deed.

china_telecom_museum_92

Een aparte display voor ‘cordless phones’, daar was men denkelijk trots op. Voor de draadlozen telefoonboekjes waar de consument zijn belangrijke nummers in mocht schrijven, helaas de blaas allemaal gesloten dus wij weten nooit de top tien van de Heer wu of mevrouw Xu. Toch aardig, dat zo’n museum de geschiedenis zo mengt met het oude alledaags.

china_telecom_museum_93

Enige geheimzinnige apparatuur. die telecommunicatie is mijn ding niet echt, U raadde dat vermoedelijk al. Ik schrijf liever over vliegmachines en automobielen, toch ik doe mijn best en op het bord staat: “Niet aanraken”, heb ik niet gedaan hoor, platen mocht ook al niet, een mens moet voorzichtig wezen met zijn geluk. En op dit moment zeker ik. Het is al zo gek allemaal dit leven, geef me oh geef me nog een dag en ik lach, haha de neuk, wat lach ik me toch een gek.

china_telecom_museum_94

Een belangrijk apparaat, het is voor de controle van telecomverkeer over zeekabels. Die achtergrond klopte inderdaad niet heelmaal met het bijschrift maar ik was niet in de tijd mij daaraan erg te storen. Is gewoon zo en zo is het, zen man weet je, hippie, neem toch nog een joint.

Vlakbij waren modellen van boten om die zeekabels op de bodem van de oceaan te leggen, legdraadboten noemt men die in terminologie, ik volg slechts slaafs. Had ze ook anders kunnen noemen hoor: kabelschepen of draadlegboten, maar ik hou mij bij het echte, weet toch al weinig van deze zaken en dan heeft een mens een Voorbeeld te Volgen.

china_telecom_museum_95

Deze komt uit de Geschenkenkast, kado’s van Belangrijke Buitenlandse Bezoekers aan het museum. Geen Made in China dit is maar een Made in Nigeria, wel naar Chinees model natuurlijk. Geschonken door de Baas van Nigeria Telecom, stond niet bij wanneer hij gaf dus ik waag een wilde gok: 1998. Slaat op pure bagger mijn gok, maar wat doet U mij? Wij zien hier een ouderwets toestel met een slingerhaak maar wel met een digitaal toetsenbord. Van zo’n soort model zijn er duizenden varianten te koop in China. Mijn vriendin laat me niet, zij vindt ze te lelijk en ik luister, nog.

china_telecom_museum_96

China’s ruimteraketten, Shenzhou 5, 6, en 7. Nummer zes maakte een rondje rond planeet aarde en tijdens 7 maakte een astronaut een korte ruimtewandeling. De comminucatie was in de veilige handen van China Telecom en daarom werkte alles zo goed.

Ik rende toen terug naar het telegrram station want ik had meer te melden: “Beste J. <stop> alles nu doet mij aan je denken <stop> als je dit toch kon zien <stop> je weet Hoe Groot ik ben <stop> lekker een in ieder gat <stop> dag zeg <stop> telegrafeer je nog eens terug? <stop> Tycho <einde bericht>”.

china_telecom_museum_97

Yep la da’s de Wereld ons Planeet. Wip wat is ze mooi. Men wil hier de telelijnen laten zien van China naar de rest van De Beschaving en gelukkig genoeg gaan ze Afrika voorbij. Wie ook, wil er met zo’n neger praten? Die lui krijgen een harde van een trommel, wegblijven! Mijn leraar de heer Storms op het Kennemer Lyceum in Overveen zij altijd: “Muur er omheen, en geen eten ingooien!” Ik ben die les nooit vergeten. Oh meneer Storms, hoe zou het Hem vergaan?

china_telecom_museum_98

Ziet knetter en was het ook, boven de wereldbol maakte men en universe met sterren en planeten en ook met deze ruimteman. Het was een vreemd gezicht, er was daar echt een ruimteman, geen echte maar een model, door de geraffineerde verlichting leek hij net te zweven in het zwerk. Een sterk staaltje werk van de Chinese tentoonstellingsinrichters, mijn complimenten!

china_telecom_museum_99

Rond de wereld, oh weer oh weer rond de wereld, hingen een paar aardige platen over China’s telecomminucatieve macht. Hier een zeer Zwitsers ladschapje met drie schotel antennes, op de grootste had een ontwerper op z’n goedkoopst ‘China Orient’ gefotowinkeld. Kom zeg Chinezen, daar trap ik toch niet in, denken jullie mij soms van een andere planeet?

china_telecom_museum_99a

Nog even daar rond de wereld. Een dame met bril doet haar laptop aan de kust. De golven Raken Haar Niet want China Telecom is overal beschiknaar voor haar porno. Het licht van de plaat deed leuke dingen met de belichting van de plaat, een zonsondergang immers is nooit genoeg voor Hen die Wachten op een Wonder. Blijf mailen ba…

china_telecom_museum_99x

Met deze Beste Lezer laat ik U. Men wilde hier een modern huishouden laten zien met een billiard schermen in de rondte. De toestellen werkten, ik kon bijvoorbeeld een beveiligingscamera bedienen met een muis. Leuk la, zie die oprijder voor gehandicapten.

Adres: 中国电信博物馆, 学院路 42号, 海淀区, 北京100083.
Tel: 00 86 (0)10 58843031/00 86 (0)10 58843008. Fax: 00 86 (0)1058843111
Web: www.ctmuseum.cn


Comments are closed.