Bezoek aan het Ethnic Costume Museum in Peking, China

Gepubliceerd op zaterdag 4 april 2009 door Tycho

enthnic_1

Welkom Beste Lezer bij een nieuw Bezoek. Deze zaterdag tufte mijn taximobiel naar het Ethnic Costume Museum, ergens noord derde ring of daar in ieder geval grofweg in de buurt. Het museum huist in de compound van het Beijing Institute of Fashion Technology; de modevakschool van de stad.

enthnic_2

Naar goed Pekinees gebruik is de modevakschool een grote, het terrein telt diverse wolkenkrabbers en eindeloze dorms voor de bijna 5000 studenten. Het Ethnic Costume Museum plaatst op de derde verdieping van deze vrolijke vaalgele toren.

enthnic_3

Didier Grumbach de neuk, dat is fout gespeld, het is Tycho. Ik lei dat de guard uit, toen ‘ie doorhad waar ik op doelde barste hij in lachen uit, hij jankte bijna van de pret, ik werd daar dus weinig serieus genomen maar het was een mooie dag dus lachte ik maar eens wat mee met die aap.

enthnic_4

Mijn humeur klaarde meteen in zonneschijn bij deze plaat, een graduation show jaja, twee lekker magere Chinese meisjeskontjes dat zijn, artyfarty people, neuken dat ze doen de hele dag tussen het naaien door.

enthnic_5

Om bij het museum te komen dient men met de trap want de lift stopt daar niet, in het traphuis hing een zelfmoordnet. Wel toch domme, zou het museum zo klote wezen? Ik heb even aan het net getrokken, het hing gelukkig behoorlijk stevig aan zijn moeren, dit stelde mij gerust en ik klom de trappen door.

enthnic_6

En Hop!, alstublieft daar onder meteen het adres voor als U ook eens kijken wilt. Dit bord hangt naast de deur naar het museum, de routebeschrijving is helder: The 3rd Floor of This Building, mooi, dan weet ik dat. Website staat ook, zie HIER de site van het Beijing Institute voor Fashion Technology, coole site zeg shit, al 2144204 bezoekers.

enthnic_95sc1

De toegang was gratis maar ik mocht niet platen!, dat wijf met haar dikke bril aan haar viezige tafeltje maakte mij dit glashelder. Ik vroeg waarom, ze haalde haar schouders op en stuurde een guard met me mee die bij bleef tijdens het hele half uur dat ik daar in die difang was.

Maar Beste Lezer, ik laat mij niet voor een gat vangen!, het is mijn plicht U te laten zien wat ergens was. Dus kocht ik voor 10 yuan een mooi boekje, A4-format, met enige handelingen over het museum en ook wat plaat. De insiders heb ik gescand, de platen zijn dus niet van de superieure kwaliteit die U gewend bent, daarvoor excuus, het zijn De Dingen, begrijpt U wel?

enthnic_95sc2

Het museum beoogt een overview te geven van de diverse kleren van China’s minderheden en ook van de meerderheid Han. Men heeft kleding van allerlei volkjes uit de bergen en die van de rivieren, met ook fraaie sierraden, schoenen en hoeden. Houdt U hiervan dan is het een reuzeleuk museum, ik kan me zo voorstellen dat iemand die daar van houdt een leuke tijd heeft in zo’n plek.

enthnic_95sc3

Naast kleding waren ook enige objecten, zoals deze dingen uit Tibet. Erg mooi van massief goud. Ik heb gekeken naar de beveiliging voor een eventuele diefstal maar het was weinig best, een eerste vlugge telling leerde al zeven bewakingscamera’s, de tweede telling liet ik.

enthnic_95sc4

Hier stond iets Bij in Boek dus ik weet: dit is een hoofd-ornament van de Miao minderheid en dateert uit de 20ste eeuw, weinig oud voor een museum la, zo vul ik er nog wel een, mijn jia ligt ook vol zooi uit de 20ste eeuw. Ding is gemaakt in Taijiang in de provincie Guizhou, daar wonen die Miao.

enthnic_7

Mijn Bezoek het Einde, gelukkig was er buiten meer te beleven, dat is vaker zo bij musea in dit land; de lol rond is veel leuker dan de plek zelf. Hier de lamp in de main hall, een schitterend ding gemaakt van ijzerdraden en heel veel kleine steentjes.

enthnic_8

Weer op de grond dwaalde ik eens door het building, er was een biblotheek waar Chineesjes hard aan’t lezen over mode waren, daar hing deze reclameposter voor iets moois en ik kreeg een stijve van het meisje in het midden, vlug dus even op de plaat voor thuis.

enthnic_9

Daar was ook een winkel met allerlei hippe boeken en magazijnen over mode en hipheid algemeen, zo lag er een boek over de kleding van Japanese stripfiguren, dat was van die geile mangameuk met meisjes in korte rokjes die de hele tijd reusachtige pikken in hun gaten krijgen, ik kocht het boek. Achter in die shop enige paspoppen.

enthnic_91

Buut’n weer, een mens moet ademen. Op de achtergrond het museumgebouw en op de voorgrond en geweldig mooi kunstwerk in typisch Chinese jaren 80 stijl, een soort bloem denk ik, of een boom. Het plein tussen het kunstwerk en het gebouw werd bewerkt, arbeiders deden daar hun ding met stenen en karretjes en hamers en scheppen. Buitengewoon verwarrend allemaal dat gelazer, mijn kop trok dat matig dus ik spoedde mij elders.

enthnic_92

Op een rustiger plek dit fraaie propaganda bord, die hangen her en der door de stad en pogen de lezer een goed beeld van communisme en China te geven. Marx daar, Lenin, andere vent, Mao, Deng en Jiang. Verder over de ARJ-21, China’s eerste eigen ontworpen aeroplane en iets over een electriciteitscentrale.

enthnic_93

Wel weer Wonderlijk, in een steeg onder een gebouw naar een ander gebouw een vitrine vol schoenen, vast zo’n afstudeerproject van een lul. Rechts de knop voor verlichting in nachtelijke uren, geprobeerd, werkte, er was LICHT! Het licht la! Lala, wel weer netjes uitgezet, die neukende propagande over millieu dit en dat begint mijn doen te raken.

enthnic_94

Vlak voor mijn Vertrek vond ik daar nog deze zwarte Cadillac CLS, daarachter een Roewe 550, daar weer achter een Volkswagen Santana. Nu toch!, mijn bezoek zat en het was weer tijd voor bier.

Adres: 北京服装学院服饰博物馆, 朝阳区樱花路甲2号北服综合大楼三层. Tel.: 00 86 (0) 64288353, 64288261.


Comments are closed.