Bizarre Nieuwbouw in Huaxi, China

Gepubliceerd op donderdag 7 januari 2010 door Tycho

huaxi_skyscraper_1

Huaxi is een district van de stad Guiyang in de provincie Guizhou. De stad is een zeer populaire toeristische atractie omdat door het rustige karakter van de omgeving het hektische moderne China met al zijn televisies even ver weg lijkt.

Binnen Guiyang is Huaxi het populairst, ook onder de vieze rugzakkers, omdat het grotendeels bestaat uit een nederzetting van de Hui-minderheid compleet met authentieke huisjes en een reusachtig tempelcomplex.

Het districtsbestuur van Huaxi wilde toch liever met de tijd mee en besloot tot de bouw van een drie-torige wolkenkrabber van 328 meter hoog met 72 verdiepingen. Op moment van het platen van de platen was het feest omdat men de 250 meter bereikt had.

huaxi_skyscraper_2

Het gebouw kreeg de naam “Het Nieuwe Platteland in de Lucht”. Binnen komen appartementen, winkelcentra, een amusementshal, kantoren, rastaurants en op de bovenste verdieping een uitkijkpromenade. Op de voorgrond enige authentieke gebouwtjes die nu in het niets vallen.

Overigens is in China zeer weinig echt authentiek, men moet daarvoor immer waakzaam wezen, veel ‘oude’ centrumpjes zo en wijkjes zus zijn eigenlijk gloednieuw maar gebouwd volgens oude architectuur en kundig bewerkt zodat het net oud lijkt.

Men maakt dan bijvoorbeeld een barst in de muur, de toerist denkt: “ha een barst, dit moet wel oud zijn!”, schiet zijn plaat en gaat heen. Nauwkeurige inspectie had toerist echter geleerd dat de barst op de muur geschilderd was!

huaxi_skyscraper_3

Vaak staan de nieuwe-oude dingen wel op dezelfde plek waar de oude waren, maar dan iets groter en met riolering en elektriciteit, is ook fijner. Soms, als er andere bouwplannen zijn maar men de toeristen niet kan missen, verplaatst met een hele wijk inclusief oude fundamenten naar een nieuwe buitenwijk waar men dan weer nieuwe gebouwen op de oude fundamenten bouwt, zodat het nog iets van legitimiteit heeft. Soms doet men die moeite niet.

huaxi_skyscraper_4

Zo ziet de toren in 2011, de schaduw van het nieuwe platteland valt langzaam over de tempeltjes linksboven, dag nu hoor.

Comments are closed.