Boeddhapeer uit China

Gepubliceerd op vrijdag 2 oktober 2009 door Tycho

buddha_peer_china_1

Een boerin uit Weixian in de provincie Hebei kan Boeddhaperen kweken. Hao Xianzhang, nog net te zien op de achtergrond, heeft drie jaar gewerkt aan het proces en meer dan 30.000 yuan (3000 euro) in het onderzoek gestoken.

buddha_peer_china_3

Hao wilde het preciese proces niet verklappen maar uit wat ze wel vertelde lijkt deze plaat een neppe. Als de peertjes heel jong zijn haalt Hao ze van hun stam en legt ze in een voorgegoten Boeddhavorm waar ze kunstmatig verder rijpen. Vervolgens, volgens Hao, hangt ze de jonge peertjes Weer Terug aan de boom waar ze verder tot een grote peer komen. Dat nu, lijkt mij sterk. Zo’n tak zou toch nooit zo’n vreemde loot accepteren maar afstoten, het is immers een onbekend kindje nu het zo lang is weg geweest. Korrel zout dus, op zijn peer. Maar ondertussen heeft ze die Boeddhaperen wel echt gemaakt want de platen liegen niet, maar hoe echt?

buddha_peer_china_4

Boerin Hao, ach hoe authentiek toch, verkoopt de Boeddhaperen in rijstpotjes langs de weg voor 50 yuan (5 euro) het stuk. Verder nergens te krijgen, ook niet hier zeg val me niet lastig met emails, dus kopers moeten zelf naar Weixian.


Comments are closed.