Bram Ladage opent Friettent in Peking, China

Gepubliceerd op vrijdag 29 mei 2009 door Tycho

bram_ledage_friet_peking_1

De succesvolle frietketen Bram Ladage slaat zijn vleugels uit en opent een friettent in Swanbay Club in Peking.

bram_ledage_friet_peking_1a

Die dag was ik met mijn goede vriend CvM op verkenning in onbekend gebied tussen de vierde en vijfde ringweg. Hier ziet U CvM terwijl hij probeert de Chinese vlag uit te vouwen voor de eerste plaat bij dit verhaal. Het is hem gelukt, bedankt.

Na een bezoek aan het Red Sandelwood Museum, waarover later meer, reden wij zonder veel bestemming door een nieuwe buitenwijk en ontdekten het hippe nieuwe appartementen en winkel complex Swanbay Club. Dat klonk raar genoeg om eens te kijken en daar zagen wij een bord aan de muur van ons Hollandse Bram Ladage De Lekkerste Verse Patat.

Nu hadden wij juist honger en zin in veel Heineken bier dus trokken wij aan de deur onder het bord, daar stond een bewaker in uniform die ons beduidde een end op te rotten. Dat was kennelijk niet de juiste, deur. Wij om en heen het gebouw, iedere deur in en door maar die patat was nergens in geen enkele weg te bekennen en dat bier ook niet. Er was wel een wijnwinkel doch en toch wijn is voor wijven.

bram_ledage_friet_peking_2

Hadden die Chinezen ons weer eens bij de neus genomen met hun rare grappen? Woede in mijn brein, weer genaaid door die spleetbekken! We zaten daar op een bank met een paar blikken Yanjing uit een buurtsuper en overdachtten de zaak.

Chinese projectontwikkelaars flikken dit soort geintjes wel vaker als een gebouw net af is maar nog niet alle appartementen zijn verkocht. Om rijke klanten te trekken pleuren ze een blik borden van gerenomeerde merken tegen de gevel en doen ze net alsof die daar een winkel hebben zodat potentiele bewoners diep onder de indruk zijn van al die luxe en meteen een huis kopen.

Meestal gaat om Chanel, Esprit, Guici, Star Bucks en dergelijke. Ik was er eerder ingetrapt ergens in een ongure buurt die Wangjing heet. Daar had men een bord van Tower Records op een gevel geplakt. Ik blij, fijne vage cd’s!, de deur onder dat bord was ook op slot, net als de deur naast en naast. Ik had dus, ervaring en toch stonk ik er weer in!

Toch een eer voor Bram dat de Chinezen zijn patattentjes als een beroemd merk zien. Hij heeft het gemaakt en wel wereldwijd. Laat dat niet liggen Bram, als je dit leest, investeren man, de wereld is groter hoor dan Spijkenisse.

bram_ledage_friet_peking_3

Hier de main plaza van Swanbay Club, dat gedrocht op de paal is een zwaan alleen in de harses van de kunstenaar, zijn eerste opdracht zeker, alles op de cheap natuurlijk, crisis ook hier, appartementen staan soms wel een maand leeg.

bram_ledage_friet_peking_4

Dit is Swanbay Club geplaat vanaf de Bram. Onder die parasol staat een bewaker in uniform, net zo een als die achter Bram’s deur. Het zijn geen agenten, meer een soort half-politie die bijvoorbeeld helpt bij inparkeren maar ze hebben wel weer het recht je toegang te weigeren en als nodig roepen ze politie op met hun porto’s. Onaangename baasjes zijn het, die daar komt zo nog terug.

bram_ledage_friet_peking_4a

Plaat recht naar de overkant want oh daar is het altijd zo veel mooier la! De Chinemensen hadden weer borden tegen de gevel gekwakt: Starburger en Restauranic, geen deze tenten bestonden, het waren slechts die borden die daar waren.

bram_ledage_friet_peking_5

Daar is ‘ie met z’n porto in de hand klaar voor onrust in de buurt. Hij kwam eens kijken wat die twee buitenlanders daar nou allemaal deden met hun camera’s. Da’s mijn fiets op de achtergrond, die van CvM is nog net te zien in de linkerhoek. De bewaker deed verder niets toen hij zag dat we rustig aan het bier zaten. Bier verbroederd.


2 Reacties op “Bram Ladage opent Friettent in Peking, China”

  1. Danny:

    spleetbekken?????????? Ik lees jou website al maanden lang maar dit gaat tever !

  2. Thomas:

    Kan mij iemand vertellen waar de friet tent staat in Beijing
    Denk dat ik wel zin in frite krijg als ik daar ben