China 60 Jaar: de Parade Kijken met Vrienden

Gepubliceerd op donderdag 1 oktober 2009 door Tycho

parade_china_1

Vandaag was het Feest want China bestaat 60 Jaar. Hoera en hoera. Hoogtepunt was de parade in de vroege uren van de morgen en sinds 6 wakkerde ik door de straten. De optocht kon ik niet van dichtbij bekijken want die is niet voor het gewone volk maar ik vond een plek bij het Reuzescherm van winkelcentrum ‘The Place’ waar enkele honderden gelemannen ook een kijkje kwamen nemen.

parade_china_2

Op het scherm president Hu in zijn nieuwe Hongqi limosine. Het beeld was haarscherp toch op de camera deed het blokjes. Weet niet waarom allemaal maar het was mooi weer, 1 oktober en bijna 30 graden, klimaatverandering ik ben een fan!

parade_china_3

Dit lekkere journalistje was Chinese maar werkte voor een Japanse televisiezender en daar kreeg zij en haar dikke cameraman enige bozige opmerkingen over te verwerken van landgenoten. Op de achtergrond het scherm en nog een cameraploeg. Wat nu filmden zij met al Dat Groots te zien?

parade_china_4

Straatkinderen! Altijd schattig en goed voor een menselijk interesse momentje in de raportage. De arme kleinen kregen later nog drie cameraploegen voor de kiezen en zelfs microfoons in de neuzen.

parade_china_5

Ook aan de overkant van de straat zag het geel van het volk en die mensen daar waren slimmer dan ik, na een uur parade kijken zeurde de nek. Zie ook die kleurrijk rode lampionnetjes, die hangen ook in Mijn Straat waarover later een woordje wat meer.

parade_china_6

Deze goede vriend plaatte een plaat van mij dus kreeg hij er ene terug. Victorie indeed.

parade_china_7

Toen kwamen de Vliegtuigen! Die konden wij gelukkig echt door het zwerk zien vliegen en ongeveer dertig seconden na ook op het scherm. Wij, mijn vrienden en ik, stonden namenlijk oostelijk van Tiananmen op de aanvliegroute.

parade_china_8

Zodra de eerste vliegtuigen overkwamen verzamelde al het volk midden op straat, die naar het zuiden loopt, om toch zoveel mogelijk te kunnen zien. De sfeer was erg leuk en gezellig en hoewel er verder geen biertap open stond was iedereen aardig voor mekaar, zie de vrouw in het rood-wit, deze plaat is van vlak voor een overvlieg en…

parade_china_9

…deze van tijdens. Ze is verrukt! Wat nu, zag zij? Vliegtuigen in het zuiden en recht tegen de zon, dat doet altijd fraaie plaatjes dus hier is er een:

parade_china_91

Nu moet ik rap weer naar buiten want er is nog een hoop te doen vandaag in dit zeer feestelijk Peking. De komende tijden veel meer over deze dag, die eigenlijk pas goed begon, en de dagen later want het is nog zeven dagen feest…


Comments are closed.