China 60 Jaar: Tanks!

Gepubliceerd op donderdag 1 oktober 2009 door Tycho

china_tank_1

Na de gezelligheid bij het superscherm dwaalde ik door de stad en richting het Stadion van de Arbeiders was er geluk: een blik tanks op de terugweg naar hun basis precies op mijn weg. Ik kon niet heel dichtbij komen en alle platen zijn uit dezelfde hoek maar toch was ik reuzeblij iets van die monsters dichtbij te zie zien.

china_tank_2

Die boom links stond precies voor mijn lens en in tien jaar is het kreng denkelijk gegroeid tot een woudreus van proportie. Daarom is het maar meer dan goed dat ik er nu was, want wie weet over zo lang weer?

china_tank_3

Het geluid van de machines is te mooi voor woorden maar ik doe een gooi: van ver al het gerommel van de rupsbanden want die maken de meeste herrie op een asphaltstraat. Dan nog de motor, diesel weet, met een diepe bron vol koppel. Het kinkt als een soort permanente dubbele dreun door je kop maar geweld is geweld en dus is het goed.

china_tank_4

Agenten van veertig verschillende diensten hielden streng de wacht in hun kekke witte handschoentjes en petten vele maten te groot. Daarenbuiten wandelden daar nog vele agenten in burger rond met onopvallende oortjes in hun oren. Op het witte bord staat dat de weg afgesloten is, enige extra uit leg is natuurlijk nooit weg, China is goed met voorlichting.

china_tank_5

Deze vrachtwager reed niet mee met de parade want hij heeft geen wit nummer. Denkelijk een van de parade-ondersteuningsvoertuigen die klaar moesten staan om te grijpen bij een calamiteit.

china_tank_6

Een mooi beestje van de luchtlandingstroepen, de parachute zit in de grote koffer op het achterdek, net als de lucht is de pantserwagen blauw gekleurd zodat de vijand hem pas ziet als het al te laat is en hij een kogel in zijn bek heeft.

china_tank_7

Nog een ondersteuningwagen deze met een grote hijskraan op het dak. Het machien is in staat een tank weg te slepen die door bijvoorbeeld een kapotte benzineleiding komt stil te staan. Dat moet rap gebeuren want een kapotte tank kan zo’n hele parade goed verkloten. Na de hijskraanpantserwagen was het feestje afgelopen en mocht iedereen weer verder met zijn ding.


Comments are closed.