China 60 Jaar: Leger Aanstekers

Gepubliceerd op donderdag 24 september 2009 door Tycho

china_aansteker_1

Op 1 oktober bestaat ‘nieuw’ China 60 jaar en men maakt er een groot feest van. Die dag zullen honderden tanks en ander oorlogstuig over het Tiananmen plein paraderen. Een aanstekerfabrikant maakte gebruik van het gewoel en kwam met vijf aanstekers die het wapentuig verheerlijken. Gevonden in mijn cigarettenwinkel en ik gooide de hele bende van voor en achter onder de scanner want alles kan onder de scanner. Op de eerste plaat China’s Type 96G MBT (Main Battle Tank).

china_aansteker_1a

Op de achterkant van de 96G Tiananmen met fonteinen, een Chinese vlag een op de achtergrond een structuur die daar in echt niet staat. Het lijkt wel een raketlanceerplaats en past daardoor in het idee. Die fonteinen nu, zijn een lastiger probleem.

china_aansteker_1b

Toen ik op mijn Giant Braver naar de “Fast Progress of Inner Mongolia, Xinjiang, Guangxi, Ninxia and Tibet”-tentoonstelling fietste plaatte ik deze plaat op Tiananmen, en inderdaad waren daar fontijnen gebouwd voor de Grote Viering. Echter, ze ogen veel ieler dan de fonteinen op de aansteker en bovendien kost een produktieproces tijd, ik denk niet dat de aanstekerontwerper maanden geleden al wist van deze spuiters. Daarom denkelijk zijn ook de fontijnen een fotoshop.

china_aansteker_2

Dit is de Chinese Su-27, door China doorontwikkeld tot de eigen J-11. China heeft op dit moment zowel de Su-27 als de J-11 in dienst. Ik weet niet zeker welke men op de aansteker heeft afgebeeld, China’s kopieerkunsten eigen lijken de twee vliegtuigen als druppels water op mekaar. De foto van het vliegtuig is erg slordig gedaan, het vliegtuig lijkt te landen maar het voorwiel is onzichtbaar maar de trapladder wel.

china_aansteker_2a

Op de achterkant fel in het rood de ’60’ van Nieuw China. Men doelt met dat ‘nieuw’ op China onder communistisch regime want de geschiedenis van het land gaat, natuurlijk, al 5000 jaren her. De vleugeltjes aan de rechterkant zijn mij nieuw, ze lijken welhaast Americaans!

china_aansteker_3

Het LD-2000 Close-in Weapons System (CIWS). Een systeem vergelijkbaar met de Neerlandse Goalkeeper voor op schepen maar dan op landbasis. Het syteem staat op een WS-2400 8×8 chassis.

china_aansteker_3a

Op de achterkant weer Tiananmen met wilde fonteinen en enige draken. De draken zijn van het type ‘men mensen eronder’ die ook eens per annum met Chinees Nieuwjaar over de Dam drommen. In de lucht nog enige traditionele lampionnen die men te pas en te onpas bij feestelijkheden uit het berghok trekt.

china_aansteker_4

China’s meest moderne MBT: de 99G. De 99 is een doorontwikkeling van de helemaal boven afgebeelde 96. De 99 zou vergelijkbaar zijn met de Americaanse Abrams M1 maar het ziet toch allemaal net iets minder. Bij de nieuwste Abrams bijvoorbeeld, hoeft de boordschutter niet meer uit zijn gat te komen om te schieten, dat doet hij via een viedeoverbinding uit het binnenste.

china_aansteker_4a

10.1 staat voor 1 oktober. De karakters links, 爱我中国, betekenen ‘ai wo zhongguo’, ‘hou van mijn China’. Door het beeld golft nog de grote muur. Rechtsboven China’s heilige zegel, waar men bijvoorbeeld belangrijke overheidsdocumenten mee stempelt, van Tiananmen met de vijf sterren van de Chinese vlag er boven.

china_aansteker_5

De J-10 die hier in een grasveld lijkt te landen. De J-10 is China’s antwoord op de Eurofighter en heeft er ook wel iets van weg. Toch is dit grote land bescheiden: het vergelijk gaat meestal voor de F-16. Naast het glas van de cockpit de arm voor bijtanken op hoogte. De J-10 is een nieuweling bij dat kunstje, tot slechts een paar maanden her kon alleen de antieke J-8 bijtanken on air. De aanstekerontwerper krijgt een pluim voor het pikken van juist deze plaat.

china_aansteker_5a

De achterkant van deze aansteker is zo fantasieloos dat ik er verder geen woord aan besteden ga. Maar nu!, ik vond de laatste tijd vele rare aanstekers met bijvoorbeeld Che Chuavarra gebeeld, en Marx, en Michael Jackson, en geile wijve. Ik denk zelfs serieus over een nieuwe categorie ‘China Aanstekers’, bekt best met die A’s en ik kan er boeken over volschrijven.

Nu is het nog niet zo ver, ik moet voor al die dingen tijd hebben en die lijkt beperkt. Maar zoals Mao zei: “Zelfs tienduizend jaar is niet genoeg voor alles wat een man bereiken wil. Grijp de dag, grijp het uur”. Wel, ik geef het een schot. Zie binnenkort voor meer.

Comments are closed.