China 60 Jaar: Nieuws uit Mijn Straat

Gepubliceerd op vrijdag 2 oktober 2009 door Tycho

straatnieuws_2_1

China bestond gisteren 60 jaar en dat viert men tot met eind volgende week in het hele land en ook in mijn eigen straat. Het feest werd zichtbaar toen vorige week maandag deze traditioneel Chinese lampionnen ’s ochtends plots uit de zondagnacht verschenen. Ze hangen per koppel in iedere lantarenpaal.

straatnieuws_2_2

Dit beeld geeft de sfeer in mijn straat goed weer: geen uitbundige vreugde maar meer een stil genieten onder een mistige zon. Aan de overkant van de straat en vlakbij mijn thuis staat een lagere school, ieder dag waak ik bij het ochtendzingen van de kinderen die dat natuurlijk ook maar doen omdat het moet van de juffrouw. Toch leuk, in geen jaren een wekker gezet behalve bij schoolvakanties waarvan ik steevast de eerste dag vergeet.

straatnieuws_2_4

Een blik richting de noordzijde. De lampions zijn nachtelijk niet verlicht en dat is toch een lichte tegenvaller. Doorgaans draaien de Chinamannen hun hand niet om voor een paar draadjes en wat lampjes, wat heet, deze hele stad is een groot verlichtingsorgel. Maar latelijk is men zelfs hier bezig met millieuzaken met uitstootsbeperking en schone dit en dat. Daar zal het wel mee te maken hebben en zo blijkt opnieuw dat vooruitgang niet in ieders ogen dezelfe is.

straatnieuws_2_5

De deur van mijn suitecomplex voor het feest opgeleukt met eigen lampionnen, een vlag en enige bloembakstellages. Links van de deur een kledingzaak die op deze feestelijke dag dicht was en daarnaast een apotheek waar klant normaal tot elf uur ’s avonds condooms kan halen maar nu na de vakantie aborteren moet. Die ene immers, kan niet zomaar even komen.


Comments are closed.