China Asbak Gestolen: Asahi

Gepubliceerd op zaterdag 2 januari 2010 door Tycho

asahi_asbak_china_1

Welkom Beste Lezer bij weer een Splinternieuwe categorie op ChinaBlog.nl: China Asbak Gestolen. De categorie kent zijn oorsprong in mijn dievelijkheid; ik steel graag asbakken uit de bar. Ook vrienden en bekenden stalen asbakken voor mij, zelfs mijn moeder, de hemel hebbe haar ziel, zat ooit in het complot. In Neerland had ik zo een collectie gebouwd van 450 asbakken, die staan nu in de opslag in het dorp Cruqiuis niet ver van Haarlem.

Eenmaal in China miste ik mijn asbakken en begon een splinternieuwe collectie, ondertussen over de 200 bak groot. Mijn vriendin, och die schat, klaagde steen en been over de nutteloosheid van mijn hobby en daarom besloot ik de bakken hun ruimte te laten terug verdienen. Deel 1, zie hier, Deel 2 hier en Deel 3 hier.

Vandaag een interessant en vervelende bak van Asahi, de text 舒波乐 shu bo le, voor 啤酒 pi jiu (bier) betekent volgens zelfde vriendin namenlijk helemaal niets, noppes, nix. Zij denkt dat het geen ‘echte’ Asahi asbak is maar een neppertje gemaakt door een goekope kopieerfabriek die dacht snel een paar centen bij te verdienen. Meestal heeft zij gelijk, Asahi, een Japanees bedrijf, heet in het Chinees 朝日啤酒, zhao ri pi jiu, pi jiu is bier, zhao ri letterlijk ‘morgen [als in ‘ochtend’] zon.

asahi_asbak_china_2

Asahi is een van mijn favoriete bieren in China, men brouwt het ook lokaal. Waar ik deze asbak gestolen heb weet ik niet meer, oh het geheugen en al dat bier, het is in ieder geval een veel gebruikt exemplaartje dus heeft het leven in.

asahi_asbak_china_3

De Chinese Asahi Super Dry 0.35, onderste karakters in het rood zijn Japans voor athentiekiteit. Doet zo’n 5 yuan in supermarkten, o.5 euro.

asahi_asbak_china_4

De landteken normale Asahi 0.5 in een stil uit een reclamespot, dezen drink ik zo graag. Doet 7 yuan in supermarkten.

asahi_asbak_china_5

De Chinese gewone 0.35, ook 5 in supermarkten.

asahi_asbak_china_7

De linker weet U, de rechter de o.640, alleen te koop in restaurants voor zo’n 15 yuan, maar hier kan het hangen hoor, in sommige duurdere tenten doen ze wel 45.

asahi_asbak_china_8

Dit literblik is hier te koop dus voor de volledigheid in het overzicht, maar alleen ‘imported’ voor zo’n 150 yuan.

asahi_asbak_china_9

De Chinese 0.5 liter Super Dry, net als zijn rode boertje 7 yuan.

asahi_asbak_china_91

Een handig overzicht. De linker en de tweede van rechts weet U al.  Tweede van links nog de o.33 fles, eigenlijk alleen te koop in discotheken voor zulke schandalige prijzen dat ik ze niet noem, helemaal rechts Asahi van de tap, in dit geval een 0.5 liter, prijzen varieren van 15 yuan tot 50.

asahi_asbak_china_6

In China brouwt Asahi samen met Tsingtao voor de lokale markt, hier enige geile wijven die een dansje doen.

asahi_asbak_china_92

Reclame-uiting voor Asahi Dry ergens in China, Asahi indeed, is Cool.

Comments are closed.