China Auto Gespot: Dongfeng Yueda Kia Pride

Gepubliceerd op zaterdag 19 december 2009 door Tycho

yueda_kia_1

Vlak om mijn hoek deze smetteloos witte Dongfeng Yueda Kia Pride, een kindje van de joint venture tussen Dongfeng en Yueda uit China en Kia uit Zuid Korea. De Pride was een hermerktekende Ford Festiva en kwam in Zuid Korea in 1986 op de markt, Ford had toen in die tijden een aandeel in Kia. In 1994 volgde de aanval op China met Dongfeng en Yueda.

yueda_kia_2

In China was de Pride te koop als vierdeurs sedan en vijfdeurs hatchen deed in zijn dagen zo’n 6000 euro voor de 1.1 viercilinder. Pas in 2003 stopte de productie van het inmiddels zeer verouderde model en tegenwoordig zijn ze bijzonder zeldzaam, zeker in de bijna perfecte staat van dit exemplaar.

yueda_kia_3

Slordig; men vergat de ruimte voor het nummerbord aan te passen van Zuid-Koreaans naar Chinees, alle Pride’s rijden er zo treurig bij. Tegenwoordig maakt de joint venture de hele rits zielloze Kia’s van tegenwoordig, zoals de Sorento oh trek mijn pik, de Optima, Carnival en Soul.

yueda_kia_4

Een schitterende 2002 vijfdeurs hatchback met enige namarkt-toestanden, zie de onderkant van de voorbumper, te koop op Cars580 voor 32000 yuan, ongeveer 3200 euro.

yueda_kia_5

Interieur van die boven.

yueda_kia_5a

Nog eentje van 580, een luxe versie met dakrails en wilde vlammen op de flanken, zie weer de onderkant van de voorbumper. Deze kost slechts 30.000 yuan maar bij de advertentie vergat verkoper het jaar.

yueda_kia_6

Die houtaccenten zijn gewoon voor ‘luxe’ kleintjes uit periode, zelfs Chang’an  Suzuki Alto’s reden er mee rond en tegenwoordig nog de Chery QQ.

yueda_kia_7

Chinese vlieger voor Sportage, brengt het ene kind van a naar b.

yueda_kia_8

Geile Chinees Kiameisje bij een autoshow.

3 Reacties op “China Auto Gespot: Dongfeng Yueda Kia Pride”

  1. Stijn:

    Leuk geschreven! Ook handig met al die foto’s erbij!

  2. Gijs:

    Ja nice!! Apart om te zien dat de auto’s daar zo anders zijn..

  3. Gijs:

    Is de derde laatste auto trouwens een Nissan?