China Auto Gespot: Guangzhou Peugeot 505

Gepubliceerd op zondag 18 oktober 2009 door Tycho

peugeot_china_1

De Peugeot 505 werd van 1985 tot 1997 gebouwd in China in een joint venture met Guangzhou Auto Works. Men begon met een pick-up en kort daarna ook de stationwagen, de eerste sedan liep in 1990 van de produktieband. 1992 was het recordjaar voor de joint venture met 20.000 exemplaren verkocht.

peugeot_china_2

Daarna ging het echter rap mis met het Chinese avontuur van Peugeot. De Fransen en hun partners van Guangzhou Auto lagen over alle met elkaar over hoop en de joint venture maakte nooit een cent winst. Na 1992 kwamen daar problemen bij met de centrale overheid over de autoproduktie van Guangzhou Auto Works. Het bedrijf was namenlijk voor de komst van Peugeot een busbouwer.

Uiteindelijk trok Peugeot in 1997 de stekker uit het gezamenlijke bedrijf. Honda naam nog hetzelfde jaar de plek van Peugeot over en begon produktie van de Accord, deze joint venture bestaat nog steeds. De Fransozen likten lang hun wonden en kwamen pas in 2004 weer terug in China, dit maal in een nieuwe joint venture met Dongfeng Motor.

peugeot_china_3

De Guangzhou – Peugeot 505 (广州 – 标致, 广州 = Guangzhou, 标致 = Biao Zhi, de Chinese naam voor Peugeot) is ondertussen een zeldzame verschijning in Beijing. De sedan komt nog redelijk vaak door het blikveld gereden maar de stationwagen zelden, de pick-up heb ik hier in zes jaar nog nooit gezien.

peugeot_china_4

peugeot_china_92

De station op een tweede hands automarkt in Peking. Ze kosten nu tussen de 3000 en 6000 euro. De meest luxe sedans hadden electrische ramen, een radio-casette en een schuifdak.

peugeot_china_5

Een 505 uit een Chinese reclamefolder. De achtergrond lijkt weinig Chinees, vermoedelijk gebruikte men simpelweg een Franse plaat.

peugeot_china_6

Een zeer fraaie sedan met een extra Peugeot-standaard op de neus. Dit soort accesoires zijn populair in China, ze bestaan zelfs voor Hyundai’s.

peugeot_china_8

Chinees instructieboekje.

peugeot_china_9

Prachtig lomp dashboard met veel vierkante vlakken gemaakt van het hardste Chinese plastiek.

peugeot_china_93

Een hele vroege 505 pick-up. Na de komst van de sedan bouwde men deze nog enige jaren onveranderd door, pas tegen het einde van de joint venture kreeg ook het werkpaard een nieuwe voorkant.

Een reactie op “China Auto Gespot: Guangzhou Peugeot 505”

  1. Harrie:

    beste Tycho, de laatste foto, de PickUp, is geen 505 maar een 504,
    en zo te zien een van de laatsten. Wel apart dat deze 4-deurs is, terwijl we alleen 2-deurs 504 Pick-Ups kennen.
    met vr. groet