China Automodel: Chery QQ

Gepubliceerd op zaterdag 24 oktober 2009 door Tycho

chery_qq_1

Welkom Beste Lezer bij Alweer het Vijfde Artikel in de serie China Modelauto, over modellen die U in Neerland niet kopen kan. Vandaag met de QQ van Chery. De QQ werd wereldberoemd omdat zij volgens General Motors, failiet nu, te veel op de Daewoo Matiz leek. Chery beweerde dat het de tekeningen keurig van twee ontslagen Daweoo-medewerkers had gekocht, Daewoo was in die dagen bijna bankroet tot General Motors, nu failliet, de boel kwam redden met een paar dollares.

Van alle stoere taal over rechtzaken, haha China, kwam niets en de QQ won met gemak de strijd met de Chevrolet Spark zo de Daewoo Matiz in China heet. De QQ deed vanaf 3000 euro, de Spark van bijna het dubbele, voor dezelfde wagen!. Ja indeed, dan kon General Motors, failliet, het krijgen ook.

chery_qq_92x2

De heren fabrikanten zoeken dat verder zelf maar uit, ik oordeel niet want er zijn balangrijker zaken voor handen. Op de plaat een kikkergroene QQ die ik tegenkwam op een lange reis ergens heen. We benne in het supertoffe nieuwe woondistrict Wangjing waar maar een miljoentje mensen wonen. Lozerdistrict het is en spannend nix, wel een mooie QQ dus de dag was goed. De auto op de groene platen is een QQ3, een iets nieuwere versie die hippere wielen en dakrails kreeg. Verder vergrootte men de motor van 1.1 naar 1.3 maar aan de koets veranderde nix.

chery_qq_2

Op de nummerplaat staat奇瑞 汽车 qirui qiche, Qirui Auto, Qirui is het Chinees van Chery. Het model is een 1:24 en die zijn zeldzaam in China Modellenland. Het is 99% 1:18 hier met de laatste procent voor wat 1:43’s. Die schaal heb ik nooit begrepen, te klein om mee te klooien en te groot om in grote getale op een plank te zetten.

chery_qq_92x3

Daar meteen valt een dingetje op. De echte QQ heeft de kleine voorlampen, richting en mist, in twee kleuren en bij het model heeft fabrikant slechts ene gebruikt. Ook de eerste echte QQ had al dit kleuverschil en daar genne de eerste punten af. Het kleine, neppe, luchtinlaatje rechts zit bij de echte QQ in de carosserie, bij het model echter zit het er op. Da’s weer wat punten hoor, zo gaat het niet best allemaal.

chery_qq_3

Van zij heeft fabrikant de zaken echter keurig voor mekaar. Schaal klopt overal en de naden zijn relatief vergelijkbaar.Toch zijn er ook een aantal minpuntjes.

chery_qq_92x6

Een plaat van de originele eerste QQ. Meteen het bewjs, geleverd, voor het kleine koplampen verhaal. Er valt meer op: de velgen van het origineel waren vijfspakers, modelfabrikant heeft op dat gebied kennelijk zijn fantasie losgelaten want met die velgen kwam de QQ nooit. Nu staan ze de auto prachtig dus eigenlijk wil ik geen punten aftrekken maar nu eens, ik ben toch bezig met een serieus vergelijk en moet keihard met dat soort grappen gaan. De deurkrukken zijn bij het model verchroomd, ook weer een mooiermakertje van fabrikant want alle echte QQ’s kwamen met zwart platieken exemplaren, ik heb ze zo ook nooit namarkt gezien.

chery_qq_4

D’achterkant is bijna helemaal goed, zie hier meteen onder voor vergelijk. De witte en oranje lichtjes in de achterlicht eenheid zijn ook bij model echt aanwezig, slechts door het wat duister licht van de plaat zijn ze niet goed te zien. De ruitenwisser is goed op schaal maar ik heb zo mijn bedenkingen bij de uitlaat, die lijkt toch een maatje of wat aan de kleine kant.chery_qq_92x7

De verspreider is natuurlijk een ontwerp grapje, met max 100 kilometer in het uur helpt zo’n ding geen zier. De velgen van dit exemplaar lijken trouwens al meer op die van het model maar net niet helemaal. Het zijn trouwens ook doppen terwijl het model lichtmetaal lijkt te hebben.

chery_qq_5

De verwarming van de achterruit is aan de grove kant gevoerd. Die lijntjes zitten bij het echte model, bij ieder echte, veel dichter op mekaar. Was de versie van het model de echte dan zag bestuurder nog nix in wintersche toestanden, keek hij de hele tijd tegen strepen aan in zijn achteruitrijspiegel! Linksachter staat 上海奇瑞, Shanghai Qirui, naar de thuisbasis van de echte fabrikant. Rechts staat ‘Chery’ en dat is correct, bijna alle Chinese auto’s komen met de naam in karakters en Engels. Opvallend wel dat men nergens ‘QQ’ schrijft want ook in het Chinees heet de auto echt ‘QQ’ met westerse letters. Toch ook kan dit wezen, Chinese autofabrikanten maken hier vaak een bende van, zie ook de plaat boven deze, daar staat zelfs helemaal nix.

chery_qq_6

Binnen heeft fabrikant zijn bitenste best gedaan. De hoedenplank klapt namenlijk naar beneden en de achterbankan voorover buigen als om in een vlakke laadvloer te krijgen. Het is vrij precies ook, een derde twee derde. Maar de bank zelf buigt niet waardoor speler met twee delen die ongebroken zo’n beetje tegen de voorstoelen leunen eindigt. En da’s natuurlijk niet hoe het hoort! Fabrikant is hier duidelijk zijn dorl voorbijgeschoten, dit idee versterkt nog eens door de hoedenplank die weliswaar dus draaien kan maar niet verwijderd. Het ding zit scheef ook.

chery_qq_7

Het interieur is netjes gedaan hoe het stiir wel op de knie moet steunen, ook bij die kleine Chineesjes hoor. Ik heb zelf een paar keren in QQ’s gezeten en het wieltje was echt een paar maten kleiner dan dit, op schaal gezien natuurlijk, dat is. De voorstoelen kunnen naar voor en achter bewegen en dat benne weer punten plus bij.

chery_qq_92x8

Een echte binnekant. Indeed lijkt niet met het model qua kleur maar hier moet ik weer eerlijk wezen. Chery verkocht wel degelijk een luxe versie met nephout al over de plaats, ik kan er alleen nu geen plaat van vinden. Let mij te letten op de vormgeving van eenheden en die lijkt ruimschoots in orde, dat stuurtje dus gelaten.

chery_qq_8

De 1.1. vergelijkbaar onder. De motor in het model is een schoolvoorbeeld voor detail met bepaalde draden die zelfs bij de echte niet te zien zijn. De originele QQ 1.1 is voorzien van een turbo en een intercooler, de dozen aan linksonder, toch wist Chery er niet meer dan 65 paardekracht uit te persen en dat is in een weg een prestatie van groots formaat. De motorkapscharnieren zijn uiteraard te groot, dit is echter een euvel dat in milloenen modelwagen te zien is dus voor de puntentelling draag ik het niet zwaar.

chery_qq_92x9

In tegenstelling tot veel andere Chinese fabrikanten maakt Chery zijn eigen motoren, en de wip wa’s dat blokje toch klein. Mooi de dubbele luchtinlaat linksvoor, dat laat maar eens zien hoe groot een grille eigenlijk kan wezen. Peugeot Peugeot, stop eens met die gekheid zeg!

chery_qq_9

Onderkant goed hoor, de rare loop van de uitlaat mooi nagemaakt. Ik weet, want ik lag ooit onder een echte QQ. Niet lekker, wel leuk, De twee zilverkleurige platen zo ongeveer op de hoogte van de buitenspiegel zijn onjuist, kan mij ook niet voorstellen wat modelautofabrikant mooier wilde maken. De twee schroefgaten waarmee het model in zijn doos zat zijn veel te grof uitgevoerd voor een 1:24, hel, dat heb ik zelfs bij 1:18’s veel beter gezien.

chery_qq_91

Van boven oh zo ver boven ziet alles prachtig, vraag maar eens aan een ruimtevaarder en hij zal zich suf knikken van ja, van boven immers ziet eens mens de stront beneden niet en is alles zonnenschijn. Goed kijken nu naar de verf op den vlakbij de achterspoiler, yep, indeed allemaal gelul van die ruimtelui, stront is overal. De achterspoiler trouwens doet weinig met 65 paardekracht, net als die verspreider van boven. Dit echter is een foutje van de echte fabrikant en modelfabrikant heeft dat netjes overgenomen. Toch, als bouwer aan de gang ging met de velgen, waarom dan niet een paar verbeteringen meer doorgevoerd?

chery_qq_92

Het model met al haar gaatjes open. Tijd nu, voor de punten. Het model deed mij 240 yuan, zo’n 24 euro.

De Afrekening:

Buitenkant overeenkomst origineel: 07/10
Binnenkant overeenkomst origineel: 08/10
Buitenkant materiaal: 7/10
Binnenkant materiaal: 6/10
Motorblok: 09/10
Bewegende delen: 6/10
Details algemeen: 07/10
Prijs-kwaliteit: 10/10

Totaalscore: 60 uit 80.

chery_qq_92x92

Een reactie op “China Automodel: Chery QQ”

  1. filing status:

    This does look promising. I’ll keep coming back for more.