China Modelauto: Beijing 2022JC Yongshi

Gepubliceerd op maandag 15 juni 2009 door Tycho

baw_yongshi_01

Een nieuwe serie Voor de Verzamelaar op ChinaBlog.nl: Chinese Modelauto’s. Over modellen van auto’s uit China die in Nederland niet te vinden zijn. Vandaag als eerste de Beijing Auto Works (BAW) 2022JC Yongshi.

yongshi1

Dit een echte. De BAW Yongshi (勇士, Dappere Soldaat) is vanaf 2007 op de markt en is alleen te koop voor leger en politie. Er is al lange tijd sprake van een burgerversie maar tot op vandaag is het er niet van gekomen. BAW kort men in China altijd simpel af tot ‘Beijing’.

baw_yongshi_99

Het model is uitgeracht in opdracht van BAW en is verder merkloos. In China staat er bij dit soort speciale modellen eigenlijk nooit een fabrieksnaam op, alleen de naam van de fabrikant van het echte model.

Sinds enige jaren komt er van bijna iedere nieuwe in China gemaakte auto een mooi model op de markt. Altijd verzwaard met lood en in een dichte doos met dik piepschuim. Formaat meestal 1:18 zoals ook deze jeep en veel 1:43, 1:24 komt voor maar die zijn zeldzamer.

baw_yongshi_02

Omdat het leger zo populair is in China zijn er relatief veel modellen van legervoertuigen te koop. Van de allereerste Chinese legervrachtwagens tot modellen van complete raketlanceerinstallaties. Ik heb nu zo’n twintig legervoertuigen en zo’n 150 andere Chinese vehikels dus deze serie kan nog even door.

baw_yongshi_03

Gekocht voor 45 euro op de parelmarkt in Peking. Ik heb juist een beoordelingsysteem bedacht. Moet nog een beetje uitkristalliseren maar dat zal de komende afleveringen verder wel blijken.

De proporties zijn goed, de auto is mooi op schaal en de banden, altijd een lastig puntje, zijn van het juiste formaat. Ook andere details zoals de lampen, trekhaak en uitlaat zijn op schaal. Minpuntje is de kleur van de uitlaat, die is zilver en bij het origineel zwart.

baw_yongshi_04

Binnenkant is iets minder. Het stuurwiel, pook, handrem en kophouders zijn te klein. Het dashbord zelf is op schaal en zo zijn de stoelen en achterbank. Het materiaal is niet geweldig, goedkoop plastic overal. Dat is in veel Chinese modellen veel beter, soms tot en met echt nepleer op de stoelen.

baw_yongshi_05

Stuurwiel alleen voor hele kleine Chineesjes.

baw_yongshi_05a

Mooi detail is de lier; die doet het echt. De haak is gemaakt van metaal en voelt stevig aan, de kabel is ongeveer 30 centimeter lang en elastich. Elastisch genoeg om het model op een goede ondergrond daadwerkelijk te trekken ware het niet dat de achterwielen nauwelijks draaien.

baw_yongshi_06

Het motorblok, 3.6 liter diesel in de echte, ziet er goed uit, helemaal van plastic maar met overal de goede kleuren. De kap kan ver open en blijft keurig staan zonder toestanden met breekbare stangetjes.

baw_yongshi_07

De deuren openen mooi zwaar en lijken zo solide. De achterklep daarentegen opent zo licht als een veertje en is daardoor een zwak puntje van de auto.

baw_yongshi_08

Dit is weer een sterk punt; het ‘dak’ kan eraf. Het is gewoon trekken geblazen en dus niet erg elegant zoals met fraaie klikjes of een schuifje.

baw_yongshi_09

Het raam kan plat. De fabrikant van het model heeft hier een grote fout gemaakt. Meestal is het raam voorzien van twee rubberen nopjes om de motorkap te beschermen tegen schade door het neerlaten van het raam. Zie de vorige foto, daar zijn inderdaad twee nopjes te zien. Maar die zijn gemaakt van metaal! Foei! Die zijn dus nutteloos en dat kost twee punten op ‘Details’.

De Afrekening:

Buitenkant overeenkomst origineel: 8/10
Binnenkant overeenkomst origineel: 6/10
Buitenkant materiaal: 8/10
Binnenkant materiaal: 5/10
Motorblok: 7/10
Bewegende delen: 5/10
Details algemeen: 5/10
Prijs-kwaliteit: 6/10

Totaalscore: 50 uit 80.

baw_yongshi_091

Chinese modellen komen ook vaak met fraaie kaartjes of zelfs hele boekwerken over het origineel. Als het een gelimiteerde serie betreft zijn ze nog mooier. BAW houdt het kaartje vrij simpel, op de voorkant staat wat het is en op de achterkant nog enige geschiedenis van de echte 2022.

baw_yongshi_092

Omdat niet alle modellen met dergelijke leukheid komen tel ik dit niet mee in de totaalscore maar gewoon even een apartje; dit kaartje krijgt 4/10 want het is weinig verhelderend hoewel de kwaliteit van het gebruikte karton in orde is.

Ergens volgende week een nieuwe Modelauto uit China.

Een reactie op “China Modelauto: Beijing 2022JC Yongshi”

  1. joep:

    meer legermodel auto’s!!! Ik wil hem ook, waarom zijn ze niet in NL te koop!!