China Oud Speelgoed: Police Car II

Gepubliceerd op vrijdag 15 januari 2010 door Tycho

china_tin_toy_r_00

Welkom Beste Lezer bij weer een heel wakkere bespreking van een oud Chinees stuk speelgoed, met vandaag een prachtige, en een van de pronkstukken van mijn collectie, police car. De tweede politiewagen in de serie en een hele bijzondere door het nu populaire ‘GT-ontwerp’, denk een BMW 5 GT en dat ding van Audi. De Chinese speelgoedfabrikant dus, was zijn tijd ver vooruit, of zou hij soms naar de Rover 3500 SD1 hebben gekeken? Indeed hij deed, modellen stammen ongeveer uit dezelfde periode.

rover_3500_1

Een Britsche Rover 3500 politiewagen, de zwaailichten minus de rode lamp in het midden kloppen precies, het model is echter een tweedeurs maar misschien zag de speelgoedfabrikant meer in een coupémodel, wel, die gaan ook harder natuurlijk!

china_tin_toy_r_0

De auto is helemaal van blik gemaakt, behalve het opvallende achterdek waarover later meer, de koplampen en de zwaailichteenheid. Bij deze tweede plaat van deze schoonheid meteen het ‘stop and go’ systeem in beeld, de auto werkt op batterijen en de twee voorwielen raken de grond niet.

china_tin_toy_r_1

Voorstuwing komt van twee kleine wieltjes aan weerszijden van een draaischijf onder de auto. Bij aanzetten rijdt de wagen weg, bij een botsing met iets draait de draaischijf automatisch een andere richting op zodat de police car zijn achtervolging kan vervolgen. Later in dit verhaal een heel heldere plaat van het systeem.

china_tin_toy_r_2

De auto is van bumper tot bumper 26 centimeters lang, op zijn breedste punt (de motorkap) nehen centimeter breed en van grond tot bovenkant zwaailicht 9 centimeter hoog. Schaal zp ongeveer 1:18.

rover_3500_3

D’echte, nog steeds een wonderschoon automobiel. Toch was het niet de enige voortrekker van de huidige rage, vergeet ook de Renault 25 niet en iets later de eerste Saab 9000.

china_tin_toy_r_3

De bumper en grille zijn van blik, de twee vierkante lampjes zijn van geel gekleurd hard plastiek. Het zwarte gat in het midden van de lampjes is het bevestgingspunt. De grille is met veel zorg vormgegeven en telt, geteld, 4×16=64 kleine vierkantjes, een werkje kunst het is, de man die die mal maakte had een zeer vaste hand.

china_tin_toy_r_4

Aan de achterkant weer zo’n grille, dat kan natuurlijk niet dus ik noem het een luchtuitlaat. Telt, geteld, 4×8=64 kleine vierkantje. De achterlichten vallen binnen het chroomkleurige blikken achterwerk, er zijn geen aparte stukjes plastiek voor bedacht. De rode knop onder de auto is de aan/uit functie, met de blauwe knop maakt speler het batterijvak open en dicht. De banden, best bijzonder, zijn niet gemaat van rubber maar van zacht plastiek, van binnen zijn zij hol.

china_tin_toy_r_5

De auto is bijna helemaal gaaf, slechts op een paar puntjes blijkt lichte speelbeschadeging. Geen roest, oh nee geen enkele, deze auto heb ik in Peking gekocht en da’s een van de droogste steden ter wereld. Bracht men het water niet van elders dan was de tent hier al lang een woestijn geweest. Nadeel echter is het stop, zelfs met driedubbel glas en twee agzuigkappen in je modellenkast komt het er nog doorheen, maar nu, ik vind het nix erg om deze schone oudjes keer op keer weer op te poetsen.

china_tin_toy_r_6

Tijd voor de verklap: het nummer is ME 861 en als ik mij niet vergis, de gretige lezer mag het controleren, is dit de eerste ‘ME’ in de serie, tot nu toe waren het allen ‘MF’. Veel wijzer kan ik U Lezer overigens niet maken over deze materie, ik weet niet want ‘MF’ betekent en ook niet wat ‘ME’. Met ouderdom lijkt het niets te maken, de nummers komen door mekaar voor, dus ik vermoed een andere fabriek.

Het rode gedeelte met de woorden  ‘police’, ‘Made in China’ en ‘ME 861’ is een sticker, dezelfde aan de rechterzijde.

Op dit plaatje ook duidelijk te zien het unieke velgontwerp, niet geteld, maar het lijken wel 100 spaakjes. Meer bijzonder dan het aantal is het ontwerp: de velg zit namenlijk verstopt achter een bolronde doorzichtig plastieken bedekking, en dat scheelt mij een hoop poets! In mijn collectie ook nog een brandweerversie en een personenwagenversie van dit model en alledrie hebben de velgen zo, en verder geen enkel model. Het moet dus wel een andere fabriek wezen.

Hier ook scherp in beeld het linkerwieltje van het ‘stop and go’ systeem, die wieltjes zijn wel van rubber met een zacht plastieken witte velg. De zijruiten zijn trouwens ook van plastiek, die vergat ik eerder te noemen. Op de platen is het niet te zien maar met genoeg licht blijkt het mechaniek voor de zwaailichten door de ramen heen, bij aanzetten knipperen die.

china_tin_toy_r_7

Zeer ingenieus de twee ‘H.P’-schilden. Ze zijn gemaakt van blik en liggen in de carosserie. Fabrikant had hier dus veel werk van gemaakt met de mallen, hij had immers ook gewoon stickers kunnen gebruiken. De schilden liggen ongeveer twee millimeter in de varosserie en steken er ook weer twee millimeter boven uit. Zeer zeer bijzonder, zo’n constructie zag ik nog bij geen enkel Chinees blikken model. Zelfs de brandweerversie van deze zelfde auto moet het zonder stellen, daar zijn stickers gebruikt.

Het kunstwerkje voorruit is gemaakt van beschilderd blik, het beeldt een agent in een smetteloos wit uniform met pet achter het stuur. Gezien de weerspiegeling zal het wel nacht wezen, de eenzame misdaadvechter op weg naar weer een opgeloste zaak. De schuine witte strepen over de ruit suggereren snelheid door verlichting van lantarenpalen, of reed agent misschien in een tunnel? Heel fraai ook de binnen spiegel, het halve stuurwiel en de twee ruitenwissers.

Op het dak nog, ik blaatte daar al eerder over, de zaailicht eenheid. De houder is gemaakt van zacht wit plastiek, de drie lampen van hard doorzichtig blauw-rood-blauw plastiek. Bij aanzetten lichten de blauwe lampen op, de rode niet, en zij is al zo eenzaam.

china_tin_toy_r_8

Bij de brandweervariant zit deze constructie ook op het achterdek en daar begrijp ik het zo’n beetje, het zal wel een ladder voorstellen, niet? Wat het ding bij de politiewagen doet is niet duidelijk, wel de la, ook aganten moeten af en toe een dak opklimmen om een inbreker te vangen, dat zal het wel wezen.

De ‘ladder’ is gemaakt van doorzichtig bruin plastiek en werd door fabrikant vastgelijmd op het blik. Na alle jaren is de lijm op bevestigingspunten gaan uitlopen en dar oorzaakt dit ietwat ranzige beeld. De brandweerversie heeft precies hetzelfde probleem maar door diens rode kleur valt het veel minden op.

china_tin_toy_r_9

De onderkant en daarmee een blik op het prachtige ‘stop and go’ systeem, zo mooi dat zelfs de a-technischen onder U Lezers het in ene blik moeten kunnen begrijpen, niet? De draaischijf, eigenlijk ovaalvormig, is gemaakt van blik. Het batterijvak rechts slikt twee dikken, de auto werkt daar een dik uur op en dan is het feest weer over. Alles werkt nog perfect alsof het ding net gisteren van de speelgoedfabricageband rolde.

china_tin_toy_r_91

Wel Beste Lezer, dit is al weer het einde van dit verhaal, en geloof mij, ik vind het net zo vervelend. De politiewagen giert met loeiende sirenen terug naar zijn plek op een van mijn planken en ik ga op weg naar ergens een ijskoud bier.

Binnenkort weer een oud stuk Chinees speelgoed besproken.

Comments are closed.