China Oud Speelgoed: Police Car

Gepubliceerd op zaterdag 15 augustus 2009 door Tycho

china_tin_policecar_1

Vandaag in China Oud Speelgoed deze prachtige politiewagen, het voorbeeld was een Amerikaans model met adalaars op de motorkap en achterste zijdeuren. Welk model men precies op het oog had weet ik niet zeker maar ik denk aan een oude Crown Victoria.

china_tin_policecar_2

De carrosserie is helemaal van blik. De ramen en de bodemplaat zijn van hard jaren ’70 plastic. Daar ergens ligt ook de produktiedatum van deze auto, in China zette men dat er nooit op maar gezien model en materiaal is die vermoedelijk eind jaren ’70 of begin jaren ’80. De middenstrip op het zwaailicht is van blik, de zwaailichten van plastic, de antenne van ijzerdraad. De banden zijn van rubber, de witte vlakken op de banden van plastic en de wieldoppen van blik.

Bijzonder bij deze auto is dat de voorbumper uit een stuk gemaakt is, ook weer een aanwijzing voor de eind jaren ’70 produktiedatum. Latere modellen uit de jaren ’80 hadden meestal aparte gekleurde plastic lampen over het blik. Bij de duurdere modellen van voor eind jaren ’70 kwam dat trouwens soms ook wel voor.

china_tin_policecar_3

De auto is in uitzonderlijk goede staat, ook weer dankzij het kurkdroge klimaat in Peking waardoor roest weinig kans krijgt. De carosserie is bijna helemaal gaaf op een paar kleine vlekjes op de motorkap na. De stickers zijn helemaal goed van kleur gebleven en de lijm heeft het al die jaren gehouden.

china_tin_policecar_4

De voorwielen staan los van de grond. Dit komt omdat deze auto een ‘stop and go’-systeem heeft.

china_tin_policecar_9

Hier een goede blik op het systeem. Het batterijvak is net als de hele onderkant van plastic en dat is in dit geval een uitkomst omdat veel van deze oudjes met een blikken onderkant last hebben van batterijrot in het batterijvak.

Er gaan twee dikke batterijen in van 1.5 volt, de kleine rode schakelaar start het systeem. Aan de rechterkant tussen de voorwielen zit een schijf met twee kleine wieltjes, de auto rust op deze wieltjes en niet op de banden. Na inschakelen gaan de wieltjes draaien. Als de auto vervolgens gaat rijden en ergens tegen aan knalt draait de schijf automatisch zodat de auto een andere richting op schiet. Dat gaat zo door tot de batterijen leeg zijn en is erg aardig om naar te kijken.

Het systeem in deze auto werkt nog perfect, de snelheid is niet hoog en dat is maar goed ook anders zou de voorkant niet zo mooi zijn gebleven. Heel veel Chinees blikken speelgoed uit die jaren heeft stop and go als een goedkoop alternatief voor op afstand bestuurbare auto’s. Die waren er ook, met draad, en ik heb er een paar in mijn collectie staan. Later misschien nog eens een verhaal over een of meer hunner.

china_tin_policecar_5

De chroomstrips rond de ramen zijn gemaakt van blik. Net als de voorbumper is ook de achterbumper gemaakt uit een suk zonder plastic lampjes.

china_tin_policecar_6

Op de sticker staat ‘Made in China’ en op het nummerbord ’87-73′. Opvallend is het ontbreken van een ‘MF’ of ‘ME’ nummer. In die tijden was speelgoed uit China merkloos, alles immers was nog van de staat en merkmarketing was onbekend. In plaats daarvan kreeg ieder stuk speelgoed een nummer met daarvoor de letters MF of ME, bijvoorbeeld MF-1234.

china_tin_policecar_7

Door die nummers was het soms mogelijk de plaats van de fabriek en het produktiejaar te traceren. Niet altijd trouwens, deze gegevens zijn bijna niet te vinden maar verzamelaars proberen het altijd wel… Ik weet niet waarom deze auto niet een dergelijk nummer heeft, van mijn 312 Chinese blikken speelgoederen zijn er 24 nummerloos.

china_tin_policecar_8

Het groene zwaailicht is ook zeer bijzonder, voor zover ik weet reden er in China en in Amerika geen politieauto’s met een groen zwaailicht rond. Misschien vond de ontwerper zijn inspiratie bij een stoplicht of  missschien had de fabriek geen oranje kleurstof meer en koos men daarom voor groen.

china_tin_policecar_91

De auto is 27 centimeter lang en de schaal is ongeveer 1:16. Voor een idee van het formaat heb ik de auto hier geplaat naast een 1:18 model van de eerder beproken Geely Meirenbao. Binnenkort, als ik toch eens wat meer tijd heb, weer een nieuwe oude Chinese speelgoedauto.


2 Reacties op “China Oud Speelgoed: Police Car”

 1. Ger van de Laak:

  het is geen amerikaanse auto, maar een Opel Rekord C, ik heb een civiele uitvoering met blikken chassis en frictiemotor in het roodmetallic, het origineel had ik ook en was iets fijner gedetailleerd, de chinezen hebben een slechte kopie gemaakt van de Opel Rekord C van Ichiko uit japan
  De Ichiko had iets fijnere raamstijlen, geen zijruiten, maar een blikken interieur, en een Opel-embleem in de grille.
  Indertijd werden heel veel Japanse blikken modellen in China gekopieerd

  Groeten, Ger.

 2. salah:

  het is geen amerikaanse auto, maar een Opel Rekord C, ik heb een civiele uitvoering met blikken chassis en frictiemotor in het roodmetallic, het origineel had ik ook en was iets fijner gedetailleerd, de chinezen hebben een slechte kopie gemaakt van de Opel Rekord C van Ichiko uit japan
  De Ichiko had iets fijnere raamstijlen, geen zijruiten, maar een blikken interieur, en een Opel-embleem in de grille.
  Indertijd werden heel veel Japanse blikken modellen in China gekopieerd