China Oud Speelgoed: Ruimteraket met Ruimtevaarder

Gepubliceerd op zaterdag 7 november 2009 door Tycho

blikken_speelgoedraket_china_1

Welkom Beste Lezer bij weer en zeer Grondige Bespreking van een stuk oud Chinees speelgoed. Vandaag opnieuw een pronkstuk uit mijn collectie: een ruimteraket met ruimtevaarder op batterij aandrijving. Mijn computerboxen brullen “Virgin virgin”, weet niet meer van wie, vriendinnetje zit op de bank en doet haar vreemde dingen en ik heb een zeer bijzonder bier bij de hand, een Marathon uit Griekenland, lag hier plots in de supermercado voor 14 yuan en da’s ongeveer 1 euro 50. Het stuk speelgoed beeldt een raket en een ruimtevaarder met een grote camera waarmee hij al de verre planeten kan platen.

blikken_speelgoedraket_china_2

De raket, nummer 7, is 33 centimeter lang, van zijvleugel tot zijvleugel 10 centimeter breed, en van wiel onderkant fuselage tot top kop ruimtevaarder 17 centimeter hoog.

blikken_speelgoedraket_china_3

De raket is geheel van blik gemaakt, behalve: het hoofd van de ruimtevaarder is van inverend rubber, de achterlichten, die het vuurspuwen voorstellen, van platiek, het camerahuis is ook van plastiek, de twee achterbanden zijn van massief plastiek, de twee voorbandjes die ook de aandrijving verzorgen zijn van rubber met plastieken velgen.

blikken_speelgoedraket_china_4

De nabrander boven-midden is kunstig geschilderd met een gele zon in het rood, ook dit moet vuurspuwende snelheid laten zien, ah la, de snelheid van het licht natuurlijk, met een rotgang naar de sterren, daar een beetje leuk doen en naar huis maar weer om de spannende verhalen aan vrouwlief te vertellen.

blikken_speelgoedraket_china_5

De leeftijd van dit zeer schone stuk speelgoed is zoals altijd een lastig raadbare, de Chinese fabrikanten schreven het er niet op en catalogie bestaan niet. De raket is, het communistische alles is van iedereen eendachtig, merkloos.Toch kan ik er wel een slag naar slaan gezien opmerkingen van diverse collegaverzamelaars hier in Peking die dit kleine wonder ook zeer buitengewoon vinden: eind jaren ’70 zij denken, ik neem hun oordeel over, eind jaren ’70 het is.

De schilderingen op de fuslage zijn zeer kunstig en eigentijds, als nu tenminste de tijd voor zeker is vastgesteld. Voor op de fuslage drie patrijspoorten met een blauwe luchtspeigeling en da’s eiegnaardig. Bij een ruimteraket immers zou men beter zwarte weerspiegeling kunnen gebruiken, daar hoog in het nix is immers geen blauwe lucht te zien. Maar misschien was ruimtevaarder al bij een andere planeet met een luchtledig beland. Verder veel sterren, de grote rode communistische op de achtervleugel is de mooiste want hij valt ook nog eens een keer.

blikken_speelgoedraket_china_6

De speelgoedraket heeft de lange jaren goed doorstaan. Niet perfect hoor, wel bijna. Er is duidelijk mee gespeeld, links en rechts zijn diverse krassen te zien maar geen centje roest gelukkig. Voor de platen heb ik de raket eens goed opgepoetst en onder het stof bleek de bijna helemaal blanke neus. Waar nu haalden, die gekke Chinezen, hun inspiratie voor de vormgeveing vandaan? Wel, ik weet, van communistische propagandaposters, hier zijn er enige:

blikken_speelgoedraket_china_92

De posters beeldden eigenaardig altijd kinderen die verkenden, de jeugd natuurlijk met de toekomst in hun oxel. Hier met vijf in de raket en met zonder helmen maar zie het staartstuk dat precies lijk op dat van het model, hoewel de tekening er twee telt.

blikken_speelgoedraket_china_93

Nu wel met helm en zie de camera om de nek van de Jonge Pionier. De raket heeft een panda mee en de ruimtevaarder geeft bloemen aan een buitenaards konijn. Het ruimteschip op de achtergrond heeft maar een enkel staartstuk net als het model.

blikken_speelgoedraket_china_94

De Xian Feng A-80, ruimtevaarder nam huisdieren mee als gift voor de mannen van Mars. Voorop de fuslage een rood vlaggetje, vreemd genoeg zonder Chinese sterren. De platen van de posters heb ik eerlijk geleend van de prachtige Stefan Landsberger, kijk daar maar eens, de man heeft er duizenden op zijn iets ouderwetsche site verzameld. Zo’n drift ken ik al te goed, Stefan verdient waardering voor zijn verzameling!

blikken_speelgoedraket_china_7

De zuurstofflessen geven ruimtevaarder de nodige lucht. Belangrijker maar niet helemaal goed te zien het ME nummer: ME 777. Voor staat nog een ander nummer zonder duiding: 477. Daarvoven ‘Made in China’ en daar weer boven hetzelfde in het Chinees.

blikken_speelgoedraket_china_8

Vier grote batterijen gaan in het achterste voor energie voor aandrijving. De batterijen blijven op hun plek door een blikken klep die voor de plaat door een kekke aansteker hoog blijft staan. Het batterijvak is nog zo vers als een splinternieuw banaantje en het mechaniek werkt nog steeds.

blikken_speelgoedraket_china_9

Links het Stop and Go systeem. Na inschakelen met de knop recht boven het duistere wiel gaat de raket rechtdoor rijden tot hij ergens tegen botst. De ronde schijf met wielen links en rechts draait dan automatisch een andere kant op waardoor de raket nooit stopt tot de batterijen leeg zijn. De schijf is gemaakt van blik. De wieltjes achter drijven niet maar draaien slechts.

blikken_speelgoedraket_china_91

Het mooiste van de raket is de ruimtevaarder. De reusachtige camera werkt. Hij maakt geen foto’s maar flitst wel, zie de lamp in de behuizing. Na aanzetten flitst de lamp om de 30 seconden precies, ik zat er net met een stophorloge naast. De plastieken elementen aan de rechterbuitenkant van de camera zijn denkelijk bedoeld voor bedieing en verder alleen voor de leuk, de rode koepel boven zit binnen het plaatwerk van de camera en licht dus rood op bij het flitsen. Ruimtevaarder heeft ongewoon grote Chinese ogen waarmee hij de stand van zaken op de twee instrumenten scherp in de smiezen kan houden.

Awel, de ruimte en de tijd, zoveel mysterieuze zaken nog te ontdekken. De raket staat sinds zes jaar in mijn collectie en is nu haastig terug aan het ruimtevaarder naan zijn plek op de plank.

Beste Lezer, kijk vannacht nog eens goed naar de sterren, het ga U verder wel, en binnenkort weer een oud Chinees stuk speelgoed.

Comments are closed.