China Oud Speelgoed: Shanghai Bus

Gepubliceerd op zaterdag 22 augustus 2009 door Tycho

china_shanghai_bus_1

Vandaag in China Oud Speelgoed deze prachtige Shanghai Bus. Het is met 44 centimeter een van de reuzen uit met collectie en ik heb er twee. Toch komen ze apart aan bod want deze exportversie, ik kocht haar in Nederland, is frictie aangedreven terwijl de lokaal Chinese versie op batterijen werkt.

china_shanghai_bus_2

Meteen maar doen, de bus heeft een MF en het is 812. De lokale versie heeft een ander nummer dat ik vergat maar tegen de tijd dat ik die behandel komt het natuurlijk aan bod.

china_shanghai_bus_3

De bus is op een paar lelijke plekjes op het dak na in perfecte staat. Voor de platen heb ik haar nog eens flink gepoetst met Mr. Muscle (Chinese Dreft) en wattenstaven voor de kleine mooie plekjes aan toe. Het logo een fantasie, moest denkelijk iets duurs voorstellen want het lijkt op die goede oude Engelsen.

china_shanghai_bus_4

De Droomrijke ontwerper gaf de bovenramen en bovenste zijramen een blauwe wolkenlucht gelukkige kleur, dat was immers wat de passagiers zagen als deze wonderbus hen reed. Over de lengte loopt van achter het voorwiel tot ver achter het achterwiel een chromen strip, vanag ‘Shagnhai’ in een omgekeerde hoek nog eens iets dat lijkt op een houten paneel. Toch was hout niet de bedoeling van de ontwerper, in echt lijkt het veel meer goud geverfd.

china_shanghai_bus_5

De carosserie van de bus is geheel van blik, de ramen zijn van hard doorzichtig plastic, de bumpers zijn van blik, de wolkenramen zijn geschilderd op blik, de groene en rode daklampen zijn van plastic en de velgen van blik. Op de banden kom ik later terug.

china_shanghai_bus_6

Aan de rechterzijde van de bus staat geen ‘Shanghai’, dit is net zo bij de versie die op batterijen werkt. Die lokale versie is wel veel kwetsbaarder, zo zitten de daklampen bijvoorbeeld veel losser met een rampzalig gevolg maar daarover dus later, op deze bus zitten ze perfect .

china_shanghai_bus_7

Een lichte beschadiging hier goed te zien, eerst dacht ik aan een domme eigenaar die roestvlekjes had dichtgetikt met type-ex maar na grondige inspectie bleken de vlekken gewoon uit ouderdom. Vooral stof is altijd een dooddoener, Chinese blikken auto’s kunnen daar niet zo goed tegen en vragen om de maand om een schoonmaakbeurt. De ontwerper was creatief met de lik onder Shanghai, toch is dat minder simpel dan een mens kan denken, de witte lijn loopt namenlijk prachtig onder de achterlampen door.

china_shanghai_bus_9

De plastic dakramen bergen een overwachte functionaliteit, net als hun vorbeelden in het echt kunnen ze namenlijk open. Op de plaat het achterste dat net iets beter meewerkte voor de plaat, die van voren kon ook open maar bleek niet lang genoeg te kunnen staan. Zie ook de witgekleurde blikken pinnen die de rode lampen op hun plaats houden, in de lokale versie mist die waardoor die rampen kwamen. Ik loop vooruit, ik vertelde al zoiets, later meer over die versie.

china_shanghai_bus_911

De richtingaanwijzers zijn van rood doorzichtig plastic en zouden eigenlijk oranje moeten zijn. Het binnenste van de bus is geheel van blik bealve het stuur dat van zacht wit plastic is gemaakt. Naast het stuur zit een ronde ventilator-opening, aan de andere kant van het dashboard zit er net zoeen. De ringen rond zijn gemaakt van plastic en da’s daarmee de eerste Chinese oud speelgoedauto die dat heeft. Bijna dat is, de lokale versie heeft die ook.

china_shanghai_bus_92

Schitterende blikken bankjes maar weinig beenruimte voor de passagiers, zie weer die knik in het spuitwerk achter de Hai van Shanghai. De knik moet snelheid uitstralen, van dit middel bedienden zich trouwens duizenden busbedrijven uit die dagen en hun speelgoedderiveraten

Dat meteen brengt mij op de datering van deze bus. Gezien het blik, harde platsic en ontwerp lijkt mij dit een begin jaren tachtiger en daarmee net de gloriejaren van het Chinese Speelgoed vanaf half jaren zeventig tot 79 voorbij, maar het is een krappe hoor en al dat soort favorieten zijn puur persoonlijk. De bus eenvoudigweg, is bloed en bloedmooi, en daar doet die nuchtere datering natuurlijk niets aan af.

china_shanghai_bus_93

De onderkant van Shanghai Bus is gemaakt van een mix tussen had plastic en blik, een combinatie kenmerkend voor die tijd die zich raadt in een vrij zachte maar snaarstrakke oppervlakte. De plaat is wat donker maar precies tussen de achterwielen zit net het grote rad van de frictieaandrijving.

Frictie werkt als een omgekeerde opwindaandrijving; in plaats van de auto naar achteren te trekken dient men haar juist een aantal keren naar voren te duwen en dan los te laten. De twee rode klinknagels, van blik, links van de achterwielen zorgen voor het geluid, na de frictie namenlijk geladen is klinkt zij net als een stuk karton met een wasknijper tussen de spaken van een fiets van een gezonde Hollandse jongeheer.

china_shanghai_bus_941

Ik zou nog terugkomen op de banden en nu is de tijd, die zijn niet van rubber of blik maar van het heerlijk harde plastic dat banden uit de tijden merkt. Naast het MF-nummer kreeg deze exportversie er nog een: 516, Made in China, haar merk, en zij draagt het met trots.


Een reactie op “China Oud Speelgoed: Shanghai Bus”

 1. Gerard:

  Beste ,

  Ik heb nog zo en blikken bus SHANGHAI (KY op velg)
  nummer 516 en MF-812 .
  De voorruit is weg , kan deze nog gekocht worden .
  Mijn bus is in bespeelde staat wel chick.

  Mvg, Gerard