China Oud Speelgoed: Tank

Gepubliceerd op zaterdag 24 oktober 2009 door Tycho

china_tank_1

Welkom Beste Lezer bij weer en zeer Grondige Bespreking van een stuk oud Chinees speelgoed. Vandaag opnieuw een pronkstuk uit mijn collectie: een draadbestuurbare Tank. Wel, Elvis de Pelvis zingt op de achtergrond, vriendinnetje is de was aan het doen en ik heb een stevige Paulaner (twee euro in de supermercado hier) bij de hand dus de woordjes komme wel.. Op de eerste plaat een totaal overzicht van de tank en haar afstandsbediening. Voor de rest van het verhaal splits ik nu de twee in twee.

china_tank_2

Eerst de tank. Ze is precies 16 centimeter lang, ik schat een schaal of 1:28, 9.5 centimeter breed en 9 centimeter hoog tot de top van de koepel.

china_tank_3

Het jaar blijft een lastige bij Chinees oud speelgoed, er benne geen eindeloze rijen boeken over gescheven zoals over Japanese blikken, Ha! ik ga het eerte schrijven, en aan een datum op de onderkant deed geen mens. Toch, door mijn ervaring, durf ik een gok te wagen: dit diertje is er denkelijk eentje van de late jaren zeventig. De late zestigers, toen het allemaal begon in China, en de vroege zeventigers hadden geen afstandsbedieningen noch waren aangedreven op batterij. Dat allemaal begon pas later, indeed eind jaren zeventig.

china_tank_4

Normaal bewaar ik het ME/MF nummer altijd tot het laatst als een soort verrassing maar in dit geval is er geen ontkomen aan: ME-o60. Een zeer vroeg nummer, later kregen de speelgoederen in plaats van de nul eerst een nummer hoger met in totaal drie, nog later daarna kwamen de viernummers en toen hield de pret op en kwamen de merknamen in zwang dankzij de komst van het verderfelijk westers kapitalisme.

china_tank_5

In de goede oude communistische tijden was alles van de staa, iedere fabriek en iedere tank, dus merk bouwen was van totaal en geen enkel belang. Net als mensen kregen de speelgoederen daarom in die dagen simpelweg een staatstoegeschreven nummer. Toch, nu ik het nummer al heb moeten verklappen, krijgt dit in dit verhaal nog een klein staartje.., later.

china_tank_6

De tank, en wat een wonder, is geheel van blik gemaakt met als enige uitzonderingen het koepeldexel, van hard doorzichtig platiek, de kanonsmond, van hard rubber, en natuurlijk de rupsbanden van zacht rubber. De onbekende fabrikant heeft tussen de tweede, derde en vierde tandwielen, gezien van links, twee zuigers gemonteerd. Dit is uiteraard onzin, de motor zit onder het voordek en niet tussen de rupsbanden maar ik vind het zeer aardig gevonden en het geeft de tank een beet meer mysterie.

china_tank_7

De eigenlijke rupsbanden met hun wielen zitten achter het afdekschild als goed te zien op deze plaat. De schilderingen op het schild zijn dus eigenlijk een dubbelopsime en bovendien nou net niet helemaal op schaal; ze eindigen veel te hoog! Toch moet ik hier, akkelijk pratend zo’n 30 jaar later, ontwerper in zijn waarde laten.

china_tank_8

In een barre tijd dat iedere lijn moest goedgekeurd door de overheid wist hij met zijn schild fantasie in het voertuig te brengen, hoe min het allemaal ook moge kloppen. En alleen al daarom verdrient de man de grootste prijs. Hij zal nu wel overleden zijn, naamloos als zijn creaties, wist ik zijn graf dan bracht ik bloemen.

china_tank_9

De tank, doos helaas lang verdwenen, is puntgaaf. Geen enkel roestvlekje over het hele chassis, op de plaat de achterkant waar mooi te zien is hoe het middenbovenstuk naadloos overloopt in de onderkant. Verder, ik schreef er al wat woordjes meer over, de schilden over de rupsbanden. Ik mat hen even na, 4 millimeter breed van de rupsband tot de rand.

china_tank_92

En daar is het staartje waar ik eerder over schreef. Onder ‘Made in China’ staat namenlijk nog een ander nummer: 435. Ht nummer zit goed verstopt en is pas zichtbaar na het naar links of rechts draaien van ge koepel. Wilde fabrikant hier soms iets verborgen houden? Het nummer staat vlak boven de centrale luchtinlaat, trouwens kunstig weergegeven met prachtig dikke gele belijning en een schaduw effect bij de bovenste horizontalen.

china_tank_93

Tank in vogelvlucht en het og voor detail van ontwerper is pas nu op zijn vol zichtbaar. De kleurreijke afdekkers voor de rupsbanden, de benzinedoppen in het blauw, de twee verhogingen op de voorvleugels, de hendels aan de achterkant van de koepel sodat Wang soldaat snel in en uit zijjn tijdelijk thuis kon komen. Wat een genoegen toch om deze tank in mijn collectie te hebben en wat een geluk om er over te mogen schrijven.

china_tank_94

De onderkant, normaliter een zwak puntje na veel gebruik, is net als de rest van het chassis helemaal gaaf. Denkelijk is er nooit met dit kleine wonder gespeeld. Ergens opgeborgen door koper, ging misschien zijn kind dood?, en al die jaren blijven staan tot een koopman haar van hem kocht en zij via via in mijn gretige handen kwam. Gekcht voor 400 yuan, 40 euro, geen geld voor zo’n historisch stuk gechiedenis.

china_tank_95

De afstandsbediening werkt op twee dikke batterijen. Het syteem werkt jammer genoeg niet meer, de tijd de tijd, maar na enige studie van de onderkant van de tank kan ik de werking wel raden. Niet super geavanceerd, het is geen links voor de linker rupsband en rechts voor de rechterruosband, want dan had er een extra knop moeten wezen om het systeen aan te zetten. Neen, een simpele maar eigenlijk voldoende vooruit-achteruit het is.

De batterijhouder is van blik, de klip geinig genoeg van plastiek op het blik gelijmd, en de controle eenheid is van hard plastiek. De knoppen zitten enigszins los in hun bases en zijn ook gemaakt van hard plastiek. De twee circels, op deze plaat boven de knoppen, dienen geen doel en zijn slechts daar voor de sier.

china_tank_96

De clip aan de andere kant mag dan een beetje de nep van plastic wezen, de scharnieren zijn van blik. Ze werken niet meer, die tijd die tijd, en ik durfde hen ook niet te forceren voor een plaat van de binnenkant van de houder. Iedere weg, ze zijn best zo.

china_tank_97

Beste Lezer, dit alweer het einde van dit verhaal. Op de plaat Tank met zijn bediening op een haar brede schouders onderweg terug naar de kast waar zij al jaren stond en nog wel even zal blijven, zo hoop ik met mijn volle ziel.

Binnenkort weer een nieuw verhaal over een oud Chinees stuk speelgoed.

2 Reacties op “China Oud Speelgoed: Tank”

 1. marco:

  Leuke speelgoed ik heb dit exemplaar ook (Helaas werkt deze ook niet meer motor kapot ofzoiets)
  Was op internet aan het zoeken naar info en kwam dit verhelderende verhaaltje tegen over deze tank dank hiervoor.

 2. Mervin:

  Hallo Marco,

  Mooi en leuk geschreven over de in china gemaakte tank.
  Alleen wat je schrijft over de zuigers die je op de zij kant ziet, ben ik niet zo met je eens, na het inzien (ik bezit er ook een)zijn het volgens mij (getekend)gedraaide stabiele voor de (loop)wiel veren.

  Met vriendelijke groet, Mervin