China Oud Speelgoed: Tiger Truck

Gepubliceerd op vrijdag 6 maart 2009 door Tycho

tiger_truck_0

Terug van Weg: de Serie China Oud Speelgoed en meteen vandaag met een Vreemde Vogel in de Blikken Bijt; de Tiger Truck. Vreemd omdat er een Dier in de wagen staat en dat niet alleen, het dier beweegt met rijden mee.

tiger_truck_1

Vrachtwagens zijn relatief zeldzaam in het Chinees Blikken Speelgoed assortiment, meestens zijn het auto’s, tanks en vliegtuigen, die laatse nauwelijks op de plank te krijgen door hun spanwijdte. Mijn verzameling telt zo’n 300 stuks blik en daarvan zijn er 12 vrachtwagen, dat is minder dan 5% van het totaal.

tiger_truck_2

De truck stamt van half jaren zeventig en is gebaseerd op een Foden uit Engeland, de lijnen zijn te vaag voor zekerheid omtrent het model. Het is een circustruck met zwaailicht en plakkaten. Binnen de kooi staat een tijger gemaakt van stof en kleine stukken plastic. Zodra de truck naar voren rijdt beweegt de tijger in de lengte heen en weer. Een kunstig mechaniek brengt de beweging van de as over naar een plateau onder de voeten van de tijger. Eerlijkerwijs is het dus het plateau dat beweegt en niet het beest.

tiger_truck_3

De tijger in dichtbij-op. Het plateau is duidelijk te zien daar ik de plaat iets lichter heb gemaakt. Van het plateau loopt een smalle dunne stang naar een opening onder de cabine, ergens daar onzichtbaar voor het oog vindt de energie omzetting plaats. Het mechaniek werkt na al die jaren nog steeds prima.

tiger_truck_4

De verf op de neus heeft flink te lijden gehad van iets vreeslijk onbekends. De rest van de lak is namenlijk in zeer redelijke staat dus wie of wat had het specifiek voorzien op de neus?, en een hoek van de cabine. De bumper en randen rond de lampen waren ooit chroom van kleur, hier geen geheimen maar gewoon het roestmonster in aktie.

tiger_truck_5

De achterkant is in betere staat dan zijn vriend van voren. De spijlen, lampen en klinknagels zijn met ruwe hand getekend, teken van ambachtlieden aan het werk in plaats van kleine kinderen zoals vandaag. Het nummer is MF 230, daaronder staat nog ‘Made in China’.

tiger_truck_6

Een blik op de onderkant. Voor verzamelaars is dat belangrijk, net als de conditie van de originele doos. Een doos ontbreekt maar de onderkant is gelukkig in prima staat. Bijna helemaal glad met alleen wat lichte roestvlekken rond de bevestigingspunten vlak achter de voor as. Op die plek zit in de truck het gehemzinnig mechaniek dat de tijger drijft.

tiger_truck_7

De tijger geschilderd in klassiek Chinese stijl met hun bergen schoon in zonneschijn op de achtergrond. Ik kocht de Tiger Truck jaren geleden voor 15 yuan op een merkt ergens in Tianjin, toen als een van mijn eerste vrachtwagens, en is ondanks wat kleine vlekjes een van de pronkstukken van mijn collectie. Het mechaniek!

Binnenkort meer oud speelgoed uit China. Anders dan vroeg zal ik behalve blik ook de eerste series plastieken speelgoed bij de serie halen, wonderlijke voertuigen soms op batterij waar ik ondertussen ook een fraaie verzameling van heb opgebouwd.

3 Reacties op “China Oud Speelgoed: Tiger Truck”

 1. rom:

  Goedendag,

  Ik heb een tiger truck in goede staat en in de doos,bent u geïntresseerd?

 2. ctlprogrammer:

  Ik vind dat tekenen van ouderdom dit speelgoed juist siert. Als het in te perfecte staat is dan ziet het er niet authentiek uit.

 3. Mw. Van den Brink:

  Geachte heer,

  Ik bezit een oude blikken Chinese autobus met 7 zitplaatsen + chauffer aan het stuur.
  Nummerbord van de bus ME975. De bus is 20 cm lang.
  Ik zou graag een foto aan u willen zenden.

  Vriendelijke gret,
  Mw. Van den Brink

  (uit Soest)