China Verlaten Speeltuinen: Honglinjing Park in Peking

Gepubliceerd op donderdag 11 juni 2009 door Tycho

speeltuin_china_peking_1

Nog een maal, Beste Lezer, keren wij weer naar het Honglinjing Park in Peking. Vandaag bijna een maan geleden dwaalde ik daar door de bijna lege lucht met mijn kop vol dromen van een leegte nog veel groter. Dat nu, kwam met die maan. Toen nog was de droom zo groots zo waar zo mooi en ik de weg helemaal kwijt.

Echter de pechter da’s allemaal geleden en gedaan, gelukkig gaat het nu Echt Weer Goed en alles achter was het leven. Door mijn zwerven in dat park vond ik nog een prachtige en geheel verlaten speeltuin. Van dergelijke plekken hou ik ook in mooie dagen en op die zwarte leek het zelfs nog mooier. Het was vijf uur, de kinders waren lang pleitte als ze er ooit waren en een vreemd grijzende bewaker liet me door het hek zodat ik zaken platen kon.

Op de bovenste plaat boxzakken die zagen als pinguins. Die domme dieren! Ik had bijna een ex-vriendin die pinguins-dingen verzamelde, zo leuk toch. Ik gad haar eens een zilveren, ik had mij echter vergist en gaf een dolfijn. Mijn tante M. verzamelde ook dolfijn-dingetjes tot ze kinderen kreeg. Ik vrees zo voor mijn auto’s, dan maar geen nageslacht de wip, de verzameling gaat voor alles.

speeltuin_china_peking_2

Niet iedereen hoeft te werken. Sommige mensen kunnen lekker op hun aars blijven zitten terwijl anderen zich de ziekte zweten. Dat is gewoon wat er gebeurt en geeft verder niets. Bij dit machien werken er drie, zij zijn verbonden door blauwe stangen. De niet werkenden zijn niet verbonden met iets en dus eenzaam maar dat is hun eigen schuld want ze hadden anders kunnen kiezen.

speeltuin_china_peking_3

Dit zijn altijd mijn favorieten in Verlaten Speeltuinen: verlaten speelmachienes. Deze lijkt heel computer maar was puur mechanisch, zat een soort racespelletje met balletjes in, in geen jaren meer gebruikt en het plezier deed ooit 2 yuan.

speeltuin_china_peking_4

Donald Duck mijn vriend uit Duckstad, pas was hij nog jarig en hier kon je Hem berijden. Voor hen die al te heet werden stond de brandspuit klaar. Met Donald kunnen de dingen immers makkelijk uit de hand lopen.

speeltuin_china_peking_5

Ik vlieg naar de eindeloze ruimte en neem niets mee, hou mijn rommel maar, ik ga alle planeten bekijken en doe geen enkele keer verslag want ik hou alles veel liever bij mij in mijn bek. Nu dag zeg en gegroet, dit was al meer dan ik had willen zeggen. Woesh! De sterren mijn bestemming.

speeltuin_china_peking_6

Een speciale plaat, niet door het locomotiefje met z’n clown op kop maar meer door de walvis die gestrand is op een eiland. En meer nog omdat ik juist deze plaat naar America flitste toen iemand in haar zelf gegraven put zat en ik nog dieper in de mijne. Het deed haar enig goed, blijf lachen lijk de walvis, maar nu, lacht het beest eigenlijk wel? Eerder berust het in zijn lot.

speeltuin_china_peking_7

Kikkertank. De kikker heeft net een vlieg gegeten. hip ontworpen machien met de nodige invloed uit de disco 80’s, zo’n stuur zat in die barre tijden ook in alle conceptcars op de autosalons, ach toen Bertone nog bestond. Leefde de oude baas nog maar, dan had zo’n Lambo nog Karakter. Belgen zeg, blijf bij je friet en je bier.

speeltuin_china_peking_8

Dit was een vrachtwagen, een flat nose indeed, van de highways zonder eind in America. Wil daar nu best wezen Beste lezer, in een snelle maar niet te snelle Ford Mustang 500, zij met d’r dromerige lach naast ik held op Haar Plek en de automaat regelt de rest.

speeltuin_china_peking_9

F1! Da’s dan weer Europa. Van racen weet men niets in America, kombanen kom toch zeg dat nog kan een kind. Maar ja het is zo lekker volx, zeggen de Yankees dan. Volx als in beter dan niet volx? Waar sinds 1400 zijn die lui de weg kwijt geraakt?

speeltuin_china_peking_91

Dit was een duur grapje, liefst vijf yuan. Maarrr daarrr krrrreeg de kleine dan wel een heus Waterrr Parrradise voor terug! Er waren twee geweren die via een stuk plastic de vorm kregen van een moeder eend. Uit de bek spoot water waarmee de kinder eenden kapot dienden geknald. Enigszins vreemd, wat toch maakte de ontwerper van dit speelgoed allemaal mee in zijn jonge jaren? Weinig goeds denkelijk, de klappen van de zweep gehad van mama la.

speeltuin_china_peking_95

Een klassieker, schiet met je camouflage geweer een bal in een basket. Het basket echter was gevallen en lag op de vlonder. Achter waar het ooit hing hing een foto van Michael Jordan.

speeltuin_china_peking_96

Into het digitale tijdperk, ik neem U overal mee heen. Ik ken dit soort apparaten goed, speler moet schieten op bewegende zaken die via een complex railsysteem in het achterwerk heen en weer rijden. Deze kon tot vier spelers tegelijk en was vreemd genoeg nog angesloten op het lichtnet maar verder buiten gebruik. De laatste stand was ooit 04 uit 15, 15 uit 15, 00 uit 00 en 00 uit 00. Denkelijk speelden die laatsten met hun twee.

speeltuin_china_peking_97

Nog een klassieker en ik heb deze zelf ook vaak gespeeld in de Goede Oude Tijd toen die dingen het nog deden. Vier spelers vochten het uit met drie muizen ieder, de muizen schoten in willekeurige volgorde naar voren en dan was het kunst het beestje met een plastic hamer de hersens in te slaan. Zodra speler de muis raakte stopte die baan en kreeg speler een punt. De speler die als eerste zijn drie muizen kapotmaakte was winnaar.

De hamers waren nergens meer te zien, muizensnuiten wel en veilig in hun holletjes. Die dieren, hebben het gered.

speeltuin_china_peking_98a

Het trieste einde van zo’n mooie machine en nu een vuilnisvat, die oh zo grappige blauwe pinguin voor is echt een vuilnisvat, Uw peuken kunnen door de bek of ogen binnen. Was wat eenzaam daar, er was niemand te zien, de bewaker met zijn grijns was ver verdenen, hij was vast vergeten dat ik daar nog was. Kreeg zo’n beeld van doodgaan op een kerhof van speelmachines, honderdduizend jaar tot een ziel je botten graaft! Gelukkig maar of niet bleef ik op mijn benen staan en wankelde verder want er waren daar toch echt nog een paar dingen te zien.

speeltuin_china_peking_99

Snelheid is waar alles om draait. Klik dan, klik die muis godver de neuk, klik weg dan la de ba, ik ben toch rapper en hop weer een woordje weg. Speed Basketball, onder de stront zat het ding, keek er niet meer naar plaatte de plaat en door, kreeg toch last opeens van m’n harsens zeg en wilde bier en wat graag ook. Leef nu weer het moment het is niet weggegaan, ik hou steeds meer de laatste tijd van Budweiser Bier.

Zo zo, nieuw biertje open en ik zie weer wat lichtjes dansen dus daar moet ik maar eens lopen. Mijn tijden wat door mekaar in dit geschrijf nu en da’s een beste zaak want zo blijven de dromen vers.

speeltuin_china_peking_99a

Dodongadon en dank voor die veiligheidhekken aan stuur en bakboord, oma zou eens een piepschuimen bal in haar bek krijgen toch! Dan heb je het helemaal aan je lazer als net getrouwde Man, toch al zo’n schoonmoederlijk wijf in je hok en dan nog een half of helemaal blind! Wie vervloek je dan meer, die ouwe of je kind? Wat je niet weet moet je onderzoeken, zei mijn papa altijd. Hao ba, doe ik, nu dan eerst een kind.

speeltuin_china_peking_99b

U natuurlijk zag ‘m net al even maar hier in vol ornaat: Het Beest. Ik had genoeg gezien en verliet de verlaten speeltuin. Op mijn weg terug zag ik weer de grijnzende waker maar pas na ik aan het hek getrokken had want hij had het al gesloten en sliep.


Comments are closed.