De Aap is Aangekomen

Gepubliceerd op maandag 4 januari 2016 door Tycho

IMG_7933

Het Chinese Jaar van de Aap begint op acht februari en de supermercadoos kunnen niet wachten. Juist vandaag bracht ik een bezoek aan een Carrefour en aan een lokale Jingkelong. Het apenfeest was dichtgedrukt begonnen, met grote kasten vol aap en apenzooi. Op de eerste plaat een paar planken vol rode apen met een geel gezicht, echte Chineesjes dus, voor 19.90 klein en 29.90 yuannen groot. Een rijtje aapjes is reeds verdwenen, gegrepen door de koopgrage apenverzamelaars.

IMG_7931

Een aardig ontwerp met traditioneel Chinese goud dekooraties en een rooz-witte snuit. De apen houden geluxamulletten vast. Iedereen geboren in 1932, 1944, 1956, 1968, 1980, 1992, en 2004 is een aap. Volgend de Chinezen zijn apen nieuwsgierig, sniekie, speels, creatief, en slim. Zoals gewoonlijk met dit soort geleuter kan een ieder er wel iets in vinden, en dus is het natuurlijk.

IMG_7936

Nu weer roden met het ontwerp van de gouden.

IMG_7938

Een enorme collectie van kleinere apen. De apen in de linkerkolom hebben het meer klassieke ei-vormige gezicht. Teegwoordig wordt dat zelden meer gebruikt, het ei-vormige aapgezicht wordt gezien als te ouderwetsch en te lelijk. Het ronde gezicht, gezien in de rechterkolom, is vandaag de dag het ding.

IMG_7942

Dit in in de Jingkelong, een grote lokale suupmarktketen. Meteen valt op dat de uitstalrekken een puinhoop zijn vergeleken bij de orderlijke Franse toestanden in de Carrefour. De apen liggen maar wat en liggen door mekaar.

IMG_8310

Veel meer keuze, maar wordt er maar eens wijs uit! Welka aap is het voor jou? Dit soort apen zijn voor kadoos en voor de leuk. Ieder huishouden heeft er strax wel een paar. Ik heb een hele doos vol met die dieren rommel, van twaalf jaren in China, dit Jaar van de Aap indeed is strax mijn tweede.

IMG_8317

Rode apen met rode sokken en rode enveloppen voor de ‘hongbao’, de poen die de Chinezen mekaar graag geven rond Chinees Nieuwjaar. De sokken zijn voor het grappige bijgeloof dat zij wiens jaar het is rood ondergoed moeten dragen, het hele jaar lang. Deze gewoonte leeft nog steeds zeer heftig, zelfs onder jonge Chinezen die toch computers hebben en wel eens op reis zijn geweest.

IMG_8318

Een aap met een roze trui. Tsk.

IMG_8319

Apen op de kast met de onderbroeken.

IMG_8323

Een roze aap met een roze hart. En een gekke rode aap.

IMG_8324

De onderbroeken in feestelijke doosjes. Links voor hem, rechts voor haar.

IMG_8325

Dit type staat strax ook veel in restaurants en winkeltjes, voor geluk in de zaken.

IMG_8327

Twee geitschapen daar, nog over van vorig jaar zeker. Wel, waarom niet? Ze mogen nog een maand en vier dagen. Dan afmaken, anders brengt het ongeluk. Meer apenzaken snel.

 

Comments are closed.