“Die Koppen krijgen wij Toch wel!”

Gepubliceerd op dinsdag 10 maart 2009 door Tycho

beelden_11

China heeft zijn belangrijkste beelden, eigenlijk koppen van beelden, nog steeds niet allemaal terug. Maar een handige fabrikant besloot de tijd vooruit te snellen en kwam met de hele serie in het klein.

De originele koppen werden in 1860 tijdens de tweede opium oorlog geroofd door Franse en Britse troepen uit het park rond het oude zomerpaleis. De beelden stonden rond een fontein en beeldden de 12 dieren van de dierenriem uit.

De koppen verdwenen voor jaren maar soms duikt er een op, China heeft nu 5 stuks terug in eigen land, vijf zijn er nog weg en twee werden op 25 februari ondanks woedende Chinese protesten geveild door Christie’s in Parijs. De winnende bieder bleek een Chinese Patriot die weigerde te betalen waardoor Christie’s nu nog met de beelden zit. Het is nog niet zeker wat het veilingshuis nu gaat doen, de Patriot aanklagen of de beelden opnieuw aanbieden.

beelden_2

Alle twaalf dieren zijn in ieder geval in het klein nu terug in China. Een fabrikant uit Dongbei-stad Shenyang goot de hele riem in nepbrons en ze zijn daar nu overal te koop. Komend weekend trek ik naar de Parelmarkt in Peking om eens te zien of de beelden al in de hoofdstad zijn.


Comments are closed.