Enige Aardige Borden langs de Snelweg in China

Gepubliceerd op zaterdag 1 augustus 2009 door Tycho

snelweg_bord_china_1

Tijdens een rit in Mijn Jeep van Peking naar het strand in Beidaihe kwam ik tijdens een tankstop een paar leuke borden tegen. Ze pogen te waarschuwen voor de gevaren in het verkeer en dreigen diegene die dat niet doet met veel ellende. Men geeft een en ander geinig ontworpen zodat het net een oudwerwetse film lijkt compleet met rode gordijnen rond het podium. Op de eerste plaat een vrachtwagen die een driewielig landbouwvoertuig heeft aangereden en het boertje is er niet best aan toe. Vergroot:

snelweg_bord_china_2

Die driewielers zijn trouwens een pest zodra je buiten de zesde ringweg van de snelweg gaat, ze houden alles open stinken ook nog eens. Daarom kan toch ik deze vrachtwagenchauffeur best begrijpen, af en toe is genoeg echt genoeg en zo’n vent heeft een strak schema en een boertje nu eenmaal niet. Die mensen leven nog in de tijd van voor De Tijd, in termen van het weer en de oogst en verder helemaal niets. Geen kunst zo om niet op te schieten maar dan is er toch een almachtige overheid die zich hen lot aantrekt terwijl er in China echt geen stemmen te winnen zijn.

snelweg_bord_china_3

Links een mianbaoche, letterlijk broodvan, die indeed vrij makkelijk op hun kant vallen. Rechts een gewone kleine bus onder aanval van ruitenwassers. Dat spul is bekend in vele ontwikelingslanden en zo ook in China, tijdens een stop springen er plots twee heren op de voorruit die gaan boenen en dan moet de chauffeur betalen anders blijven ze voor de wielen staan. In China gaat het grapje nog iets verder wanneer een van de twee de bus binnendringt en op luide toon ook centen van de passagiers opeist.

snelweg_bord_china_4

Links weer een mianbaoche, denkelijk dezelfde, die dit keer van rol verandert want het rijdt een fietser van zijn rijwiel. Rechts een echt grote bus, in China beter bekend als ‘airco-bus’ omdat vroeger alleen dat soort grote bussen airconditioning aan boord hadden. Ondertussen hebben zelfs mianbaoche’s airco naar namen blijven. De aircobus botst op een personenwagen maar het gat in de ruit van de bus zit te hoog en lijkt veroorzaakt door een eerder ongeval.

snelweg_bord_china_5

Vlak naast de borden dit: zeer bijzonder in het meestal preutse China, een blote piemel boven een ranzige vuilnisbak, dit was de eerste van dit type dat ik in zes jaar zag. Het gezicht, houding en haar zijn uitermate vrouwelijk maar toch daar die pik, een travestiet wellicht maar die zijn in China nog zeldzamer dan homo’s, waar haalde de houwer zijn inspiratie vandaan?


Comments are closed.