Geen Schuttingtaal meer in SMS’jes China

Gepubliceerd op donderdag 14 januari 2010 door Tycho

mobile

De Chinese overheid controleert reeds al het sms-verkeer op pornografie en ongewenste politieke texten over Tibet en Taiwan. Men gaat nu echter een stap verder; woorden met een sexuele lading, vloeken, en grove uitlatingen in het algemeen zijn vanaf vandaag verboden.

Texten (in het Chinees) als: “vanavond wil ik niet met je neuken”, “godverdomme wat een weer opnieuw”, “die kutbaas van me ook immer” en “eikel!” mogen niet meer.

Wie zich toch schuldig maakt aan schunnigheden krijgt een sms-blokkade. De consument kan alleen van de blokkade afkomen als hij een getekende brief stuurt naar de provider waarin hij beloofdt het nooit weer te doen.

De provider moet vervolgens toestemming vragen aan de overheid om de blokkade op te heffen, de overheid heeft aangegeven dit maar een keer per persoon toe te staan. Een pre-paid kaart kopen helpt ook niet, het systeem werkt op nummer en bovendien moet consument zich tegenwoordig bij koop indenticficeren.

De bizarre regel komt voort uit een steeds strengere campagne om het Chinese volk fatsoen bij te brengen, zelfs de normaal volgzame Chinezen lijken er genoeg van te krijgen, het is dan ook de vraag hoe lang de regel blijft bestaan.

Eerder wilde de overheid computerfabrikanten verplichten op iedere computer een softwarefilter in te bouwen om ongewenste content tegen te gaan. Na een storm van protest verdween dat idee van tafel.

Comments are closed.