Gratis Blik bij Lipton Tea uit China

Gepubliceerd op zaterdag 15 augustus 2009 door Tycho

china_lipton_1

Zo dwaalde ik door een supermarkt en vond weer een mooi Gratis Ding: een theeblik bij een pak van 24 zakjes Lipton (立顿, lidun) groene thee 绿茶 (lü cha).

china_lipton_2

Het theeblik en het pak met theezakjes werden saamgehouden door dik doorzichtig plastic en dat is weinig millieuvriendelijk, zeker gezien men sier maakt met frisse blije theeplantjes op de achterkant van het pak.

china_lipton_3

Het theepak en het theeblik uit hun verpakking. Het blik is bedoeld om theezakjes in de stoppen maar schiet daarin door zijn hoogte schromelijk tekort.

china_lipton_4

Het theeblik ontleed. Het dexel is scharnierloos en kan dus helemaal loskomen van het blik. In het pli zat ee papier met instructies over het gerbuik van het theeblik, er stond onder andere dat het theeblik op een droge plaats bewaard dient. De mooie dame die haar plaat en handtekening verkocht is Xu Jinglei (徐静蕾), een niet heel beroemd soapssterretje en ook zangeres, hier een betere plaat uit Mijn Eindeloze Archief:

xula

Lekker, niet?

china_lipton_5

Het blik in dichtbij-op. Lipton is hier lui geweest want op het blik staat in het rood ‘hong cha’ (红茶) en dat betekent ‘rode thee’, niet groene. In China is de thee grofweg verdeeld in die twee soorten, sommigen zweren bij rode en anderen bij groene. De rode is zoet en de groene bitter, de koude thee, bing cha, (冰 茶) is op dezelfde manier verdeeld. Weet, ik spreek ‘grofweg’, want China kent duizenden soorten thee maar uiteindelijk zijn die allemaal op een of andere manier in een van deze twee categoriën onder te brengen. Over sommige soorten zijn heftige discussies aan de gang, al vijfduizend jaar natuurlijk, want dit theegekke land heeft behoefte aan duidelijkheid op dit gebied.

Chinezen drinken hun thee meestal direct van de bron, met echte theekruiden in het glas, in plaats van met de smaak uit een zak. De theezak is daardoor relatief nieuw in China, ik schat zo’n 20 jaar, en het slaat nog steeds niet echt aan. Theezakjes zijn ook veel duurder dan theekruiden, dit pak kostte me 14 yuan, 1.4 euro, en voor dat geld koop ik makkelijk 200 gram echte thee waar ik veel meer koppen mee maken kan. Van de zakjes zijn de rode meer populair dan de groene en daarom was Lipton denkelijk lui; gewoon een soort blik voor al hun soorten thee.

Bedrijfseconomisch verantwoord natuurlijk, het produceren van een enkel blik is goedkoper dan het produceren van twee. Maar ik denk dat de companie zich hier toch in de vingers snijdt want Chinezen kennen dus hun thee.

china_lipton_7

Het theeblik op mijn I ♥ You beeld, de ‘I’ zit verscholen achter een bel. Dit beeld werkt echt, met een 1.5 volt batterij bewegen de meisjes rechtsonder van en naar mekaar in een zoen, de schommel schommelt en het dansende paartje links is verlicht. Een en ander komt ook met muziek uit een geheime speaker aan de achterkant. De tune is “I am a Barbie Girl” van de Deens-Noorse bubblegum popgroep Aqua, het is een digitale melodie zonder de geweldige vocals van G. Nystrøm.


Comments are closed.