Gratis Pen bij Tsingtao Light Bier uit China

Gepubliceerd op vrijdag 11 december 2009 door Tycho

tsingtao_china_1

Maandag kocht ik in de Wall Mart in Beijing een mooit gratis ding: bij een 0.6 lter Tsingtao Light Bier kwam een mooie groene pen voor nop. De fles deed mij 7.5 yuan, 75 eurocent. Bij Wall Mart is altijd veel gratis meuk te krijgen, het is mijn grootste toeleverancier.

tsingtao_china_2

Tsingdao sponsort de NBA-aapjes uit America en organiseerde een leuke wedstrijd. Bierdrinkers moeten een epistel schrijven over het belang van negerbal in hun leven en kunnen leuke NBA-parafernalia winnen, zoals posters en petjes.

tsingtao_china_3

De pen is met een stuk eendband op de fles geplakt. Op de fles staat “China’s well-known trademark”, men bedoelde denkelijk ‘merk’, een trademark kan men niet kennen, ik ken er bijvoorbeeld geen enkel.

tsingtao_china_4

De pen, los van zijn fles. Tsingtao werd in 1903 opgericht door Duitsers in de Chinese stad Qingdao. Het spellingsverschil komt door de duistere taalpraktijken van de heren Thomas Wade en Herbert Giles, bedankt weer hoor. In het Chinees heet de stad gewoon 请岛 en dat is toch een stuk eenvoudiger. De Duitsers, die imperialistische schurken, waren van 1898 tot 1914 baas in Qingdao.

Ze hebben de stad verrijkt met enige Duitse architectuur die nu vervallen tussen de wolkenkrabbers staat, maar tenminste niet afgebroken, het stadsbestuur begrijpt de historische waarde van de huisjes en laat ze staan. Men is zelfs bezig met een restauratieproject, toeristen vinden oude huisjes namenlijk zo leuk.

tsingtao_china_9

Dit is het nieuwe treinstation van Qingdao, gebouwd in oud-Duitse stijl compleet met kerktoren.

tsingtao_china_5

De pen.

tsingtao_china_6

Op de pen staat het logo van de olympische spelen, ‘Beijing 2008′, Tsingtao bier was toen een van de sponsoren. Dit is op z’n zachtst gezegd verdacht, denkelijk had brouwerij nog een paar millioen van die pennetjes over die men zo probeert te lozen.

tsingtao_china_7

De pen tekende niet best. De inkt kwam onregelmatig uit de kop waardoor er vlekjes in de lijnen ontstonden. Schrijven ging niet veel beter.

tsingtao_china_8

Tijd voor een slok, prosit! Het bier zit in mijn Budweiser ‘Beijing 2008’ glaasje dat ik vorig jaar ergens gestolen heb. Budweiser was ook een sponsor van de spelen en had in die tijd 27 procent van de aandelen van Qingdao in handen. Op 23 januari 2009 verkochten de Americanen 19.9 procent aan de Japanners van Asahi. De Jappen, die imperialistische schurken, waren van 1914 tot 1922 en van 1938 tot 1945 baas in Qingdao. Ik maakte de fles Tsingdao open met mijn Tiger Beer kroonkurkopener die ik jaren geleden ergens gestolen heb. Tiger Beer was geen sponsor van de olympische spelen.

Binnenkort weer een gratis ding uit de supermarkt in China.

Comments are closed.