Hordenloper Liu Xiang Terug in China

Gepubliceerd op maandag 9 maart 2009 door Tycho

liu_xiang_1

Hordenloper Liu Xiang keerde na een verblijf van drie maanden vannacht terug naar China. Liu, de Grootste Verliezer van de olympische spelen, verbleef al die tijd in Amerika voor operaties aan zijn voet en een herstelprogramma. Coach Sun Haiping, links op de plaat, heeft een tax-free tas voor vloeistof artikelen in zijn hand. Gezien zijn gezicht vermoedelijk nog zo’n lekker flesje whisky.

liu_terug_21

Liu veranderde na zijn opgave tijdens een voorronde hekjesspringen van Nationaal Wonderkind in Nationale Schaamte. Geen Chinees geloofde het medische verhaal, het hele land denkt ook nu nog steeds dat de druk Liu te veel werd. Die druk was ook niet gering, Liu’s goud was zo zeker dat de plak bij wijze van al voor de spelen in de statistieken stond.

Maar dat heb je aan te kunnen als sportman vindt men hier, bovendien verdiende Liu millioenen met sponsorcontracten van onder andere Pepsi en dat zet makkelijk kwaad bloed als er iets misgaat. Meteen na zijn opgave vluchtte Liu naar Hongkong om “tot rust te komen”.

Kort daarop verschenen enorme artikelen in de Chinese pers met dwaarsdoorsneden van Liu’s enkel en indrukwekkende texten van zeer beroemde doktoren die Het Volk vertelden dat het toch echt de enkel was en niet iets anders. Het baatte weinig, gelooft een Chinees eenmaal een verhaal dan is hij daar lastig vanaf te brengen.

Half december vertrok Liu naar Amerika voor een operatie aan zijn enkel maar het herstel duurde veel langer dan verwacht. Liu en zijn coach gaven na aankomst in Shanghai geen antwoord op vragen van de pers en gaven ook geen verklaring af. Officials voerden het tweetal af naar een gereedstaande bus richting het Shanghai-Xinzhuang trainingskamp.

Liu gaat werken aan zijn comeback, natuurlijk.

Voor de liefhebbers nog een leuk filmpje over Liu voor en tijdens de spelen, gemaakt door een fan:


Comments are closed.