In de Rij voor een Treinkaartje in China

Gepubliceerd op maandag 11 januari 2010 door Tycho

china_trein_rij_1

Op 14 februari begint het Chinese Nieuw Jaar, het Jaar van de Tijger. Het hele land heeft rond die tijd zo’n tien dagen vrij en traditioneel gaat het volk dan op pad naar pa en ma in de thuisstad. De overgrote meerderheid van de vakantiegangers gaat per trein.

Dit jaar verwachten autoriteiten in 10 dagen 210 miljoen reizigers op het spoor. Treinkaartjes voor de ‘gouden week’ zijn zo zeer gewild en reeds nu, meer dan een maand voor het begin van de vakantie, staan op stations door heel China al duizenden mensen in de rij voor de felbegeerde vervoersbewijzen.

china_trein_rij_2

Ieder jaar zetten de Chinese spoorwegen meer en snelere treinen in tijdens de nieuwjaarsvakantie, maar daar nog veel meer Chinezen nu rijk genoeg zijn voor een treinkaartje is het een strijd die de treinen nooit kunnen winnen. De overheid stelde eens voor om de vakantie over het land te spreiden om zo te druk op het spoor te verminderen, het volk kwam bijna in opstand, het dichtst bij een revolutie sinds 1949, en men liet het idee ijllings weer varen.

china_trein_rij_3

De Chinezen willen geen gedonder met hun jaarlijxe vakantie, ook al moeten ze misschien 24 uur staan. Voor velen is de nieuwjaars namenlijk de enige vakantie met genoeg dagen om naar paps en mams te trekken.

china_trein_rij_4

Twee meisjes kopen kaartjes naar hun dorpjes, de stationshallen zijn niet verwarmd, het verkoopmeisje draagt een coltrui onder haar kekke uniform.

Comments are closed.