Jaar van de Tijger-Tijger op Draakmotor uit China

Gepubliceerd op vrijdag 29 januari 2010 door Tycho

tiger_china_toy_1

Vandaag weer een heel mooi raar Jaar van de Tijger ding. Het is een plastieken tijger op een plastieken motor die is vormgegeven als een draak. De draakmotor kan op afstand bestuurd via een draadverbinding, de motor kan alleen vooruit. De roze stok is de controleerder, uit het hartje komt muziek.

tiger_china_toy_2

In de Chinese dierenriem-mythologie zijn de tijger en de draak de vechtdieren en elkaars eeuwige tegenpolen. De draak is bedachtzaam, probeert zijn vijand te begrijpen en slaat dan toe. De tijger is meer van brute kracht en valt direct aan. Omdat het vanaf 14 februari het Jaar van de Tijger is zit de tijger bij dit stuk speelgoed bovenop de draak, voor het jaar van de draak maakt fabrikant het vermoedelijk precies andersom, in 2012 is het al weer zover.

tiger_china_toy_3

De voorkant van de motor ziet de grote drakenkop, hij beweegt tijdens het rijden op en neer, net als de klauwen. Het aardige van dit stukje kitschkunst is de aandrijving, zowel het voorwiel als de twee achterwielen stuwen voort. Het voorwiel is voorzien van een reep karteltanden waardoor de motor ook in tapijt voldoende grip heeft.

tiger_china_toy_4

De electrische motor van de motor zit precies onder de bovenbenen van de tijger, een behoorlijk ingewikkeld tandwielstelsel stuurt de aandrijving naar voren, hierbij natuurlijk wel geholpen door het ontbreken van een stuursysteem. Aan de achterkant telt de motor twee kleine zwarte wielen, eigenlijk is dit zo een trike, die hun aandrijving direct van de electrische motor krijgen. De achterwielen zijn van zij bedekt met de achterste klauwen van de draak, ook deze bewegen mee bij het rijden.

tiger_china_toy_5

De tijger zelf, zijn keep en de staart van de draak zijn statisch. De achterwielen beschikken eveneens over behoorlijk diepe kartelranden. Juist voor ik dit verhaal schreef heb ik een uurtje met de Tijger-Tijger op Draakmotor gespeeld, het kreng gaat loeihard dus het was rennen geblazen, misschien kan ik er eens een wat langer draadje tussen knutselen voor plezier vanuit mijn bed.

tiger_china_toy_6

De tijger is gekleed als ridder met harnas, keep en een ietwat nichterig klein kroontje, de kleur van de keep werkt ook niet mee. Dan die wimpertjes, is dit soms een vrouwtjestijger? De draak is wel weer stoer genoeg met de gouden vlammen uit zijn neus, scherpe tanden en emotieloze ogen.

Binnenkort meer Jaar van de Tijger dingen.

Een reactie op “Jaar van de Tijger-Tijger op Draakmotor uit China”

  1. helena:

    Hoe kan ik deze krijgen, ik vind hem super!!!!!