Kameraad Lei Feng terug in de Bus in China

Gepubliceerd op vrijdag 6 maart 2009 door Tycho

lei_feng

Buspassagiers op lijn 601 in Chongqing maakten op 5 maart opnieuw kennis met Model Soldaat Lei Feng (雷锋). Die dag is het namenlijk in China de nationale ‘Leer van Lei Feng Dag’. Deze semi-feestdag was de laatste jaren in de vergetelheid geraakt maar het busbedrijf in Chongqing bracht Hem terug.

lei_feng_2

Lei Feng, 1940-1962, diende in het Volksbevrijdingsleger en werd in 1963 onderwerp van een enorme nationale propaganda campagne, bedacht door Mao zelf en vooral bedoeld om het volk af te leiden van het falen van de regering tijdens de Grote Sprong Voorwaarts.

Bij dit mislukte expiriment om China in eén klap een industrieële natie te maken zijn naar schatting meer dan vijf miljoen mensen omgekomen.

Een Model Soldaat met een onbesproken verleden kwam toen goed van pas. De campagne kreeg de naam ‘Leer van Lei Feng’ en diende om het volk ‘goede deugden’, zoals zelfopoffering, hulpvaardigheid en bescheidenheid bij te brengen. Later veranderde de campagne van toon en kreeg Lei Feng’s verering van Mao de bovenhand.

lei_feng_3

Lei Feng maakte het zelf allemaal niet mee, hij overleed in 1962 doordat een telefoonpaal die werd geraakt door een legertruck viel en hem verpletterde. Dit uiteraard, kwam de regering goed uit want niets is zo vervelend als een Rolmodel dat zijn Eigen verhaal gaat vertellen.

De held van dit verhaal werd geboren in het dorpje Wangcheng in de provincie Hunan. Later kreeg een stad nabij Wangcheng de naam Leifeng, in ere van. In Leifeng, vlakbij de provincie hoofdstad Changsha, staat een reusachtig monument voor Lei Feng.

Daar onder andere een museum, een 1 op 1 model van zijn geboortehuis en een winkel. Ik ben er ooit zelf eens geweest, samen met een iemand was ik een van de weinige bezoekers. Er hingen honderden plakkaten en foto’s die Feng’s heldendaden belichtten. Ook stond er een trekker waar hij in leven Goed mee deed.

lei_feng_4

Na twee jaar was het hoogtepunt van de ‘Leer van Lei Feng’ campagne voorbij en na 1970 verdween hij geleidelijk uit het Chinese leven. Maar 5 maart bleef al die tijd tot nu de ‘Leer van Lei Feng’ dag.

Volgens het busbedrijf is de traditie afgestoft om het personeel in deze wilde moderne kapitalistische tijd weer wat traditionele normen en waarden bij te brengen. En het blijft niet bij het personeel, alle passagiers krijgen de komende tijd gratis een boekje met Lei Feng’s belangrijkste werken beschreven.

Een laatste Lei Feng Feit: in 2006 kwam er een computerspel op de markt met de naam ‘Leer van Lei Feng’ waarin de speler goed moest daden, deed de speler dit heel goed dan kreeg hij een virtuele ontmoeting met Voorzitter Mao kado.

Comments are closed.