Kindertjes Misvormd door Vervuiling in China

Gepubliceerd op woensdag 29 juli 2009 door Tycho

zielige_kindertjes_china_1

Bijna niets is leuker dan naar zielige kindertjes kijken en hier is een heel stel bij mekaar. Ze komen uit de provincie Shanxi en zijn misvormd door de ernstige vervuiling ten gevolge van de massale kolenwinning, Shanxi is het kolenwarenhuis van China.

zielige_kindertjes_china_2

De kolenmijnen zijn buitengewoon onveilig en daardoor komen jaarlijx alleen al in Shanxi tienduizenden mijnwerkers om het leven. Moeder kan niet alleen voor het misvormde kind zorgen en zet het vervolgens op straat als niet erger. Sommige mensen trekken zich het lot van de kleine snotneuzen aan en beginnen een weeshuisje zoals dit echtpaar in het dorp Xinzhou.

zielige_kindertjes_china_3

Ze doen hun goede werk al twintig jaar en in die tijd gingen 21 kindjes onder hun veilige hoede dood. Op dit moment telt het weeshuisje 11 kinderen, de meeste blijven tot hun overlijden maar soms lukt het om er een geplaatst te krijgen in een echt weeshuis in de grote stad. Die nemen echter alleen kleinen aan die niet al te erg gehandicapt zijn en dat zijn deze nou net wel.

zielige_kindertjes_china_4

De handicaps bestaan vooral uit misvormingen aan de ledematen maar ook aan de rest van het lichaam kunnen zich rare knobbels vormen. Intern is het eveneens een bende, bijna geen kind kan normaal eten of drinken omdat dan de maag raar reageert. Het is helaas niet zo dat alle kindertjes hetzelfde niet kunnen eten zodat men een menu’tje schrijven kan. Integendeel, het is bij ieder kind weer anders.

zielige_kindertjes_china_5

Een typische Shanxi-panorama op de achtergrond met grote mijntorens en een grijsgrauwe ranzige lucht, de tranen van de kleine op de plaat zijn daardoor terecht.

zielige_kindertjes_china_6

Gelukkig is er af en toe nog enig geluk als het dappere echtpaar de club meeneemt op de bakfiets voor een rondje door de straten.


2 Reacties op “Kindertjes Misvormd door Vervuiling in China”

 1. Ralph:

  wat is er leuk, ik hoop niet dat dit letterlijk bedoeld is, lijkt me dat deze tekst aangepast moet worden.

  http://www.chinablog.nl/kindertjes-misvormd-door-vervuiling-china/
  “Bijna niets is leuker dan naar zielige kindertjes kijken en hier is een heel stel bij mekaar. Ze komen uit de provincie Shanxi en zijn misvormd door de ernstige vervuiling ten gevolge van de massale kolenwinning, Shanxi is het kolenwarenhuis van China”

 2. erik:

  nee jho
  fong shue is niet goed.
  achterlijk chinese bijgeloof
  schaamte voor de familie dumpen ze hun kind maar op straat of in een sloot.