Koning & Koningin Krab Gekozen in China

Gepubliceerd op dinsdag 13 oktober 2009 door Tycho

krab_china_1

Het is Krabseizoen in China, de vismarkten liggen vol met heerlijk grote krabben en het volk breekt zijn vingers om de laatste stukjes vlees, want die zijn het lekkerste, uit de gepantserde poten te halen. Om de feestelijke dagen nog eens op te leuken kiest een deskundige jury in Hongze in de provincie Jiangsu ieder jaar de Koning en de Koningin Krab. Op de eerste plaat het winnende mannetje met een gewicht van 553 gram.

krab_china_2

Het koken en eten van de krabben is vergelijkbaar met een Neerlandse kerstmaaltijd: een hoop gedoe van voren en uiteindelijk krijgt eter bijna niets in zijn maag. Eerst moet de Chinese familie naar de markt om de krabben te kopen, dat op zich is al een hele tour want traditioneel moeten tientallen krabben bekeken en gevoeld. De krab ligt levend in de schappen en wordt levend verkocht, af en toe hakken de beesten met hun poten naar een koper. De twee grote klauwen naast de kop zijn voor de zekerheid meestal vastgeplakt met een mengsel van draad, net en modder.

Heeft men eenmal tot de kop besloten dan gaan de krabben in een extra dikke plastiek zak leven mee naar huis. Daar begint familie, meestal plus vrienden die ook mee naar de markt waren, aan het koken. Voor de beesten levend de pan in gaan moeten ze eerst leven schoongemaakt. Loslopende krabben die over het aanrecht voor hun leven rennen zijn altijd goed voor veel hilariteit. De man des huizes spoelt de krabben schoon waarbij hij de dikste keukenhandschoenen draagt die te krijgen zijn. Tijdens het krabseizoen liggen die altijd handig bij de kassa.

Vervolgens gaan de krabben een pan met kokend water in. In tegenstelling tot garnalen gaan de dieren niet gemakkelijk door. De eerste minuten dient de man het dexsel stevig op de pan te drukken want de krabben proberen er uit te klimmen en met de kracht in hun poten zijn ze daartoe ook werkelijk in staat. Tijdens het doodgaan maken de krabben een sissend geluid.

Het water is vaak voorversierd met lekkere groenten en kruiden, welke en hoe hangt van de hoofdkok af, meestal is dit de vrouw des huizes. Na zo’n twintig minuten zijn de krabben naar de krabbenhemel en eigenlijk meteen goed voor consumptie. De eters krijgen ieder een krab op hun bord en dan kan de pret pas echt beginnen.

Een krab eten namenlijk, is geen makkie. Er zijn zeer precieze regels voor, zo moet eerst het onderschild los, dan de kleine poten, dan de grote poten, dan het onder-onderschil en dan is eter bij de zachte buik die zeer smakelijk is. Het aardigste is om te kijken hoe Chinezen de kleine poten leegzuigen waarvoor ze eerst hun vingers dus bijna breken: heeft men eenmaal een klein scheurtje in de kleune poot weten te maken dan zet eter zijn lippen er aan en zuigt het zachte vlees naar binnen. Het is even wennen maar na een half uurtje doet de vreemdeling gezellig mee en het is erg lekker.

krab_china_3

De kandidaten die het niet haalden. Meer dan 100 vissers uit de wijde omgeving van Hongzi hadden zich met hun beste vangst voor de verkiezing ingeschreven.

krab_china_4

Juryleden met de winnaars. Rechts de Koningin met een gewicht van 441 gram. De gelukkige krabben mogen even van de eer genieten in een supermooie kom voor ook zij richting een hongerige Chinese buik verdwijnen.

Een reactie op “Koning & Koningin Krab Gekozen in China”

  1. Ron:

    Betekenen die excuses rihtnicg Dramoghe dat de dame in kwestie er niet mee kon lachen of wat? Zou ik gieren vinden, misschien Stew een proces aandoen juffrouw?