Lief Leraresje Bedelt op Straat in China

Gepubliceerd op vrijdag 8 januari 2010 door Tycho

lesgeven_china_1

Een lerares in Xiamen in de provincie Fujian bedelde op straat voor wat centen of liever nog een baan. Het 22-jarige meisje, keurig op haar knieën, gaf eerder les op een lagere school maar werd ontslagen na een ruzie over de uitbetaling van salaris. De school zette haar vervolgens op een zwarte lijst waardoor ze nergens meer aan het werk kon.

lesgeven_china_2

Het leraresje had al haar diploma’s op straat gelegd, in China komen die in goedkope boekjes met plastieken kaft en we-papieren pagina’s, het schrijven verhaalt haar ongelukkig lot.

lesgeven_china_3

Het meisje kwam uit de buurprovincie Jiangxi en heeft daardoor nog een extra probleem: zonder baan geen enkel recht op sociale voorzieningen.

In China zijn zulke zaken vaak aan de thuisprovincie gekoppeld, nog maar vijftien jaar geleden konden mensen niet eens buiten hun provincie aan het werk. Natuurlijk gebeurde er van alles illegaal maar pas toen het verbod werd opgeheven kwam de grote arbeidsmigratie van het platteland naar de stad op gang en onstond het Chinese wonder.

De sociale voorzieningen-regel probeert te voorkomen dat buitenlui in de grote stad blijven hangen als de wolkenkrabber klaar is, de regel treft echter ook zielige gevallen zoals het deze en dat is natuurlijk niet eerlijk. Maar wet is wet.

lesgeven_china_4

Wel, weinig kont indeed. Door haar plek op de zwarte lijst kan het meisje alleen nog als privé-lerares aan de slag, er zijn vast rijke vaders die haar willen hebben. Zo niet, dan heeft zij geen keus terug te keren naar de wilde plattelanden van Jiangxi waar de dorpskleuterschool zonder verwarming vol snotterende boerenkinderen vast nog wel een plekje over heeft.

Comments are closed.