Met een Gunboat door een Park in Peking

Gepubliceerd op maandag 11 mei 2009 door Tycho

bootje_china_peking_park_1

Bommen en Granaten, kapotmaken is Goed! Welnu, ik was nog steeds in dat neukende Honglinjing Park in Peking, daar waar veel gebeurde en nog veel meer van komt, maar eerst gingen Wij Bootje Varen.

Aardig was dat dit electrisch boot kwam met een gun, daar moest ik ook mee sturen, een druk op die witte knop in het midden en er kwam een berg herrie uit een speaker, vertaald als “Schieten! Schiet de vijand, taktaktak!” Dan brandde er ook een zwaailicht op het achterdek.

Dat nummer aan beide kanten van het verkeerd om gemonteerde stuur is een telefoon. De recreant dient het te draaien bij een noodgeval. Vanuit het buitenland doet het helemaal: 00 86 13521940538. Draaien en U krijgt de parkpolitie aan de lijn die over een speedboat beschikt. De persoon zal lijkelijk iets zeggen als: “Wei? Ni hao?” Dan roept U: “Chuan xiachen la!!” (Boot is aan het zinken!). Rap ophangen voor ze het doorhebben.

bootje_china_peking_park_2

Die boot daar recht vooruit heb ik aan flarden geschoten, hij ligt nu op de bodem van het meer. De landrotten die het ding kapiteinden verdedigden zich niet, ze hadden namenlijk geen kanon en geen zeemanskunst.

Niet alle boten kwamen met een kanon, sommige waren gewoon van die tuttige boten met zo’n dakje waar je als stelletje graag in gaat, of als familie met opa en oma mee. Die rode knop is van directie, naar links is vooruit en naar rechts is achteruit, in het midden staat het zaakje stil. Maximun snelheid van de boot is 7 kilometers per uur, da’s 3.78 knoop.

bootje_china_peking_park_5

In linie! Doet me denken aan een grapje dat ik hier ooit eens met een baas van me uithaalde. Hij vroeg me info over de Chinese marine en ik stuurde hem wat platen van vergelijkbare electrische gunboats die ik in Jilin had gekiekt. Wat hadden mijn baas en ik een plezier over mijn poets! Weet je nog, Karel? Vriend?

bootje_china_peking_park_7

Daar de zwaailichten op het achterdek die zwaaiden bij het schieten, de speakertjes zijn zichtbaar op het vaalwitte draagstuk. Wat het zwaailicht op het dak deed weet ik niet, ik was als gunner en stuurman niet in de positie om het tijdens gevechtsacties waar te nemen maar denkelijk zwaaide het ook dan gewoon mee.


Comments are closed.