Mooie Leger Lego uit China

Gepubliceerd op maandag 5 april 2010 door Tycho

lego-china-militair-1

Pas was ik weer een keer in een filiaal van de Carrefour in Beijing. Ik kom er niet graag, extreme drukte en afrekenen zo traag. Toch was ik blij dat ik weer eens ging want ik vond bij het speelgoed deze nieuweling: fraaie leger en politie nep-Lego van het Chinese merk Sluiban. Op de eerste plaat een Riot Police set van 311 stenen. De riotpolicemen dragen of helmen of rode baretten met zwarte zonnenbrillen. De set bestaat uit een 8×8 pantserwagen een een jeep.

lego-china-militair-2

Een F117 stealthfighter van het Americaanse leger, 209 stenen. Historisch modelletje want met de komst van de F-22 en de F-35 is het gedaan met de actieve dienst van de F117 (zonder streepje tussen de ‘F’ en het nummer).

lego-china-militair-3

Een artilleriekanon, self propelled, van 268 stenen. Het Deensche Lego is natuurlijk wel erg zoetsappig met zijn boerderij’tjes, maanmennetjes en brandweerwagentjes. Zo braaf en zo vervelend. Sluiban maakt Lego waar het kind van vandaag echt mee spelen wil: bommen en granaten!, doodmaken mekaar!

Over de ‘nep’ van Sluiban nu nog wat meer. In januari 2010 adviseerde de advocaat-generaal van het  Europese Hof voor Justitie in hoger beroep dat de Lego-blokjes op zich niet afzonderlijk gepatenteerd kunnen worden. Het advies is de zoveelste tegenslag voor Lego in een langslepende rechtzaak tegen speelgoedfabrikant Mega die ook met eigen ‘lego’-setten op de markt kwam. Naar verwachting neemt het hof het advies over en dan is het defenitief afgelopen met het lego-monopolie van Lego.

Dat betekent overigens niet dat andere speelgoedmerken zomaar sets van Lego kunnen kopieëren of het Lego-logo mogen gebruiken. De patenten op de sets en merknaam liggen onwrikbaar bij de Denen. Andere fabrikanten hebben strax wel het recht om eigen sets met ‘lego’-stenen op de markt te brengen. Dit en dit mag dus niet, wat Sluiban doet mag wel want Lego heeft dergelijke sets niet in zijn assortiment.

lego-china-militair-4

Land Forces, 602 stenen. Een stalinorgel, een tank en een jeep met bazooka. Twee van de mannetjes dragen ook bazooka’s. De tank is voorzien van twee machinegeweren, een anti-aircraft en een anti-surface.

lego-china-militair-4a

De doos van Land Forces was open voor een plaatje. Het spul zag er keurig uit. Er zijn in China duizenden fabriekjes die nep of semi-neppe lego maken en de slechte vallen altijd uit door de kleurkwaliteit van de stenen. Bij goedkope fabricage zijn de kleuren te flets.

lego-china-militair-5

Nog een Riot Police, deze met 499 stenen en compleet met een tweetal goed bewapende relschoppers.

lego-china-militair-6

Genoeg lego voor iedereen. Mocht U, Beste Lezer, een Legoliefhebber zijn en wat setjes willen hebben dan valt er wel iets te regelen. Laat in dat geval een bericht achter via het contact-formulier. Disclaimer: Chinablog.nl en Sluiban hebben geen dealtje met mekaar.

5 Reacties op “Mooie Leger Lego uit China”

 1. Henk:

  Deze “lego” laatst tegen gekomen op een braderie in Nederland. Doosje gekocht, leuk spul.

 2. wesley:

  hoi meneer henk
  ik wil al heel lang leger lego en nu zie ik het hier en ik zou niet weten waar je het kan kopen als ik dat wist had ik zeker nu leger lego als ik der via u aan kan komen ben ik van de partij of u kan mijn vertellen waar u het vandaan heeft maakt u me al blij
  groetjes wesley bakkum

 3. koen rombout:

  hoi,
  Als ge da leger gedoe nog zoekt.
  Ik heb onlang een prachtige site gevonden waar ze dit alles verkopen.
  Je kan ook je eigen leger maker door gewon wapens te kopen.
  Hier zijn de sites.
  http://www.minifigforlife.com/theprostore/main.php?P=cat&C=2&T=Brickarms

  http://www.sidderwebshop.nl/

 4. Nicole Flenterie:

  Hallo,

  Best mooi hè dat leger Lego.
  Dat vond ik namelijk ook, het is gewoon te koop inNederland waaronder bij Blokker en op de markt word het ook aangeboden. Aan de prijs ligt het niet en aangezien ik het wel leuk vond heb ik gelijk maar wat ingeslagen, waaronder de F 117 en wat van landforce, airforce en nog wat ( weet helaas niet hoe ik een foto moet toevoegen ) ik merkte direct dat er een groot verschil in kwaliteit was, de blokjes passen niet voldoende en je moet veel kracht zetten maar pas op het breek snel, ook hadden ze schijnbaar moeite om de setjes compleet aan te bieden, miste in veel pakketten blokjes, gelukkig heb ik fantasie en was het oplosbaar behalve bij een ambulance het is aan de zijkant ook zichtbaar dat er wat mist. Daarnaast doen ze wel weer veel reserve onderdelen er bij. Het is een keer wat anders maar ik blijf liever bij de echte Lego

 5. Opdorp Sonja:

  Hallo,
  Ik vind dit tof speelgoed maar ik ontbreek de plannen van Landforce super power 270204
  Zou ik die kunnen bekomen
  Bedankt
  Sonja