Mooie Pompmachine uit Beijing, China

Gepubliceerd op vrijdag 11 december 2009 door Tycho

machine_1

Van Goede vriend en belangrijk Tipgever JC kreeg ik twee prachtige platen van een angstaanjagende pompmachine, ergens in Wangjing geschoten. Wangjing is een nieuw woondistrict ten noorden van de vierde ring en er wonen nu een miljoen mensen. Het gebied is echter nog lang niet klaar, overal  werken reusachtige kranen aan nieuwe flatgebouwen van tachtig verdiepingen.

Het is daar makkelijk verdwalen, vooral in het duister, want al die gekheid lijkt op mekaar. De pompmachine stond op een perk in een ‘ouder’ gedeelte van Wangjing, ach toch die tijd, toen sommige  gebouwen nog maar vijf hoog waren. Op de achtergrond is het gedonder echter al te zien komen. Wat de machine precies deed is niet helder, denkelijk pompte het de riolering door.

machine_2

De merknaam staat in handschriftelijke karakters. Ze zeggen: 东方红, Dongfanghong, letterlijk ‘Oostelijk gebied rood’ maar beter, roemrucht, te vertalen als  ‘Het oosten is Rood’, een dingetje van Mao dat ook in veel liederen voorkomt en de communistische heilstaat moet beelden.

Dit beestje nu is dus echt een oudje, na Mao’s dood in 1976 hield men op me dat geneuzel over rood en het oosten, zie maar eens het China van vandaag, Mao leeft alleen nog maar op aanstekers. Dit prachtig machien is zo minimaal 33 jaar oud en lijkt geschienis te overleven, na 33 kunnen er makkelijk nog eens een 33 bij, of meer. Hij doet het toch nog, niet?

Comments are closed.