Mooie Wegwerkmachines uit Beijing, China

Gepubliceerd op zaterdag 7 november 2009 door Tycho

wals_china_0

Die dag was ik op bezoek bij het Mei Lanfang museum in Beijing. Mei was een homofiele operazanger wiens laatste thuis bewaard is gebleven en omgebouwd tot een rustieke kijkersplaats waar fans hun hart kunnen ophalen aan Mei’s luie stoel. Over dat bezoek later nog eens meer want buiten was meer te beleven. Daar op een hoek stonden namenlijk een aantal prachtig ouderwetsche wegwerkmachines. Op de eerste plaat een wals.

wals_china_1

Hier een kleine schovel met een meneer die even naar de motor keek. Hoewel het zondag was werkte men die dag niet. Ik zag eigenlijk ook niet waaraan men werken kon want de weg, zie voorgrond, leek in prima staat.

wals_china_2

Deze kleine kiepers vormen de achterboon van China’s wegwerkkracht, bij bijna iedere wegwerkzaamheid duiken zij met velen op. In dit geval maar ene, standaard rood gekleurd en aangedreven op de kleine achterwielen.

wals_china_3

Nog eens de kleine rode met een schijnwerper voor het nachtelijke werk. Plaat plaatte toevallig goed door de man in het witte overhemd in het raam die eerder een motor van dichtbij bekeek.

wals_china_4

Een blik op het binnenste, de  zwarte steentjes zijn roetdelen, ik proefde er ene om het zeker te stellen. Verder daar geen roet te zien wat mij doet denken dat deze wagen een hellig leven in de mijnen heeft gehad voor het naar de relatieve rust van de grote stad mocht komen.

wals_china_5

Nog eens, ik kreeg geen genoeg van de primitieve eerlijkheid van het ding. Achterop de brommer, een viercilinder diesel, en helemaal boven enige waarschuwingsborden voor achteropkomend verkeer.

wals_china_6

Toch nog mooier deze wals, vooral door zijn vierkante koplampen, nog een plaat:

wals_china_7

Di’s echt een Machine, roest op de juiste plekken, rare lucht uit of inlaten en meest schitterd de kettingaandrijving in de overkapte kap van onder naar boven de achterste wals, dit monster kan iedere oorlog aan!

wals_china_8

Een blik op het binnenste. Eigenaardig hier is de positie van het stuur. Net als in Neerland rijdt men in China rechts het stuur zit ook, dit duidt op een linksrijder, misschien eens gekocht van de Engelanden? Er was geen merknaam te bekennen dus bij deze gis moet het blijven.

wals_china_9

Deze heffer was van jaren jonger dan die kleine, zie haar staan op de achtergrond. Ondanks de jonge jaren toch een zeer mooi machien, ik schat de geboortedag zo rond 1988 waar de kleine rode zo’n tien jaar ouder is. Ach de tijd gaat en komt, toch mooi om deze beestjes bij mekaar te vangen.

wals_china_91

Een blik op het binnenste. De plaat verbeeldt het beeld een beetje maar het stuur zat keurig in het midden dus hier geen moeilijke vragen mogelijk over afkomst of nationaliteit. Neen van dat al!, het is er gewoon een van Ons.

Een reactie op “Mooie Wegwerkmachines uit Beijing, China”

  1. erik (laofan):

    Ik had je blog nooit gezien maar hij is leuk. Donderdag ben ik in Peking, iets afspreken?