Nieuws uit Mijn Straat: opdatum over het Ingestortte Muurtje

Gepubliceerd op zaterdag 28 november 2009 door Tycho

china_nieuws_straat_1

Op 11 september dit jaar schreef ik een verhaal over een ingestort muurtje in mijn straat. Toen al leek het mij vreemd dat het muurtje zo lang ingestort bleef liggen, kennelijk was er ergens gedonder an de gang. En liggen lang het bleef. Gisteren, 27 november, zag ik mannen werken en vandaag, 28 november, spoedde ik mij met een camera naar de situatie. De hele stoep was opgebroken en zo’n man of tien waren hard aan het graven.

china_nieuws_straat_2

De situatie vind zich precies op de zuidoostkop van mijn straat en deze plaat schoot ik van het westen. Onder de plavuizen een diep gat en een arbeider die stenen verplaatst. Zoals te zien is het bar koud in Peking, vandaag overdag een minus vier met heel veel smog. Fijn, niet te veel mensen op straat door allerlei alarmen, blijf maar lekker binnen hoor allemaal! Op de achtergrond met dat roze een telefoonwinkel, daar kan een klant de nieuweste Lenovo krijgen en ook een prepaid kaart.

china_nieuws_straat_3

Nog steeds uit het westen, twee arbeiders graven een diepe sleuf in de grond. Hier is indeed meer aan de hand dan maar een muurtje, het zijn de fundamenten. Zo ook met deze hele samenleving, zij lijkt zo mooi, maar de fundamenten och och…

china_nieuws_straat_4

Nu van de oostkant. De man op het putdexel is de opzichter. Toen ik van de westkant platte floot hij naar mij en wapperde met zijn hand, als om aan te geven dat ik niet mocht platen wat men daar deed. Ha, daar trek ik mij geen aars van aan hoor, opzichter van lik me vestje dat je bent op je putdexel met een hoop stenen naarbij! Ik hou ook heelmaal niet van mensen die naar mij fluiten.

china_nieuws_straat_5

Steeds van oost. Precies op dit punt was het muurtje ingestort. Nu de tegels weg zijn lijkt mijn eerste analyse correct: er is ergens een leiding gesprongen waardoor het water het zand naar aardlagen onder nam.

china_nieuws_straat_6

Nog van oost. Enige arbeiders verwijderen een muurtje dat tochecht tot de fundamenten hoort. Bewoner van het gebouw mogen vrezen voor hun leven zo zeg. Het gaat ook allemaal weinig subtiel maar gewoon met grote houwelen en die apen kijken niet op een steentje meer of minder. Wie kent dat spelletje met zo’n grote vierkante houten muur van blokjes waar speler, max vier, er steeds een uit moet trekken en bovenop leggen net zo lang tot de toren stort?

china_nieuws_straat_7

Dit bordje, ergens geleend natuurlijk, hield het rood-witte verboden-toegang-draad op zijn plek. Onbedoeld leuk, ik ken dat deel van de straat, en er is daar werkelijk niets waar men zich net voor zou moeten kleden, of het zou mijn thuis moeten wezen. Hoe ook, ik hou de vooruitgang de komende tijd scherp in de gaten, net als bij Poly, mijn straat raakt nog zo eens heet.

Comments are closed.