Nieuws uit Mijn Straat: sneeuw

Gepubliceerd op dinsdag 10 november 2009 door Tycho

sneeuw_beijing_1

Vannacht rond het uur 24 plaatselijk lokale Pekingtijd startte de hemel plots als een razende te sneeuwen dus trok ik mijn laarzen aan en rende als een bezeten staartwezel de straat op. De vlokken waren klein maar kwamen met duizenden tegelijk waardoor binnen minuten een pak lag. De gele gloed van de straatlantarens reflecteerde schitterend op de vallende sneeuw en dat gaf dit vreemde lichteffect in de lens.

sneeuw_beijing_2

Een Chang’an Suzuki Alto voor een telefooncel. Het winkeltje op de achtergrond is 24/7 open, ik haal daar altijd bier, cigaretten en Snickersrepen. Naast het winkeltje nog een 24/7 restaurant waar eigenlijk alleen de rijst te vreten is.

sneeuw_beijing_3

Een eenzame taxi slipte voorzichtig door de nacht zonder passagiers of bestemming. De meeste Peking taxi’s zijn voorwielaandrijvers en dat is immer een nadeel onder gladde omstandigheden. De taxichauffeur remde toen hij mij zag want dacht dat ik ergens moest wezen, wat nu wezen zeg ik was er al, ik mikte een sneeuwbal op zijn raam en hij reed weer weg.

sneeuw_beijing_4

De morgen na bleek het flink te hebben doorgesneeuwd…

sneeuw_beijing_5

…en zo kon ik fijn vast mijn Maidong koelen in mijn fietsmand. De meeste winkels in Peking verkopen geen gekoelde dranken in de winter, de ijskasten gaan uit. Vraagt klant waarom niet dan antwoorden slaperige eigenaren: “Het is toch al koud buiten?” Maakt zin indeed. Donderdag meer sneeuw.

Comments are closed.