Premier Wen Jiabao Bezoekt Besneeuwd Xinjiang

Gepubliceerd op maandag 25 januari 2010 door Tycho

wen_jiabao_1

De Chinese Premier Wen Jiabao, zo’n aardige vent het had mijn buurman kunnen zijn, bezocht de provincie Xinjiang om de bewoners een hart onder de riem te steken. Het weer is bar en boos in het gebied, door harde sneeuwstormen en huiveringwekkend lage temperaturen zijn tienduizenden zielen afgesloten van de wereld. Wen ging naar Altay en Tacheng, twee districten waar waar het net niet zo erg was. Op de eerste plaat spreekt hij met enige dorpelingen in een nederzetting in Altay.

wen_jiabao_2

De premier loopt altijd recht overeind, geen storm krijgt hem er onder, de twee lokalen zijn duidelijk minder sterk van stuk. Tijdens een toespraak voor lokale kaderleden zei Wen: “Het is bijna Chinees Nieuwjaar. We moeten maatregelen nemen om te zorgen dat de mensen die door de sneeuwstorm zijn getroffen toch een vredig en gelukkig festival kunnen vieren.”

En ook:

“De focus van ons werk is het levensonderhoud van de mensen; landbouw, veeteelt, bevoorrading en transport”

wen_jiabao_3

Wen Jiabao bezoekt tijdens zijn bezoeken immer een gewone familie. Hier is de premier te gast in de hut van herder Shao Jingping in de nederzetting Toli in Tacheng. De herder zit helemaal links, naast zijn dochter en helemaal rechts zijn vrouw. De hut is een typerende voor het gebied met kunstig geweven kleden op de grond, van meubels moeten de helden van de vrije steppe niets hebben, die houden hen maar op bij’t hoeden van de kudden.

wen_jiabao_4

Waar Wen ook komt zijn er kinderen om hem te verwelkomen, de premier is zeer populair in eigen land omdat het net een mens is. Da’s belangrijk in China, net een mens wezen. Eigenlijk is het natuurlijk de premier maar in nood met stront aan de knikker is elkerlijk even gelijk. Na het bezoek aan Toli stapte Wen aan boord van zijn private jetplane voor de lange vijf uur terug naar huis.

Comments are closed.